Thursday, January 2, 2014

Azam 2014..

Bismillah..
Bila dtg ja tahun baru, mesti ramai yg ckp psl azam masing2..aku ni bukanlah jenis org yg suka pikir psl azam tahun baru..tapi klau dh org tnya tu, aku jwb ja lh apa2 pun..byk benda yg trniat dlm hati aku utk tahun ni..smoga Allah permudahkan sgalanya..yg prtamanya, smestinya aku nk tingkatkan amal ibadah / ibadat aku..aku ni insan biasa..byk dosa..smoga Allah beri pluang kpd aku dgn masa yg ada utk aku gunakan dgn sbaiknya..niat aku yg sterusnya, aku nk tumpu bljr & kecapi kejayaan sperti mana yg telah aku kecapi pada semester yg lps..Alhamdulillah..sesungguhnya Engkaulah Maha Pemberi Kurnia kpd hambaMu ini..kejayaan yg aku sendiri x terduga..smoga Engkau berikan kpd ku kekuatan utk meneruskan liku2 suka duka yg perlu aku tempuhi di tahun akhir pengajianku ini..niat aku yg sterusnya ialah aku tringin nk berkhidmat utk murid2 yg tinggal di skolah2 pedalaman, x kira sama ada di Sabah Sarawak atau pedalaman di Smenanjung..smoga Allah prmudahkan sgala urusan posting ku nanti..& niat aku yg sterusnya ialah aku btul2 tringin nk pergi umrah waktu usia masih muda & sihat walafiat ni..tapi buat masa ni blum ada sumber kwangan yg mncukupi..insyaAllah bila dh cukup nanti, harap2 smuanya trlaksana dgn baik..

Saturday, February 23, 2013

Keluarga Angkat



Bismillah
Assalamualaikum, salam sejahtera..
Entry kalini spatutnya aku post sem lps..tapi sbb busy sgt, baru harini dpt critakan sdikit knangan manis yg aku lalui sem lps..
Kisahnya bermula apabila aku kna anjur 1 program yg wajib dilaksanakan oleh smua guru platih dkt mktab iaitu program Anak Angkat..kbetulan aku yg jadi ktua unit sem lps, so tugas utk jayakan program ni trpaksa aku pikul..
Lokasi pertama yg aku pilih ialah sbuah kampung dkt Lenggong, Perak..spertimana  yg diketahui umum, Lenggong adalah kawasan penemuan bersejarah iaitu “Perak Man” yg dipercayai artifak manusia tertua ditemui di Malaysia. So kampung yg aku pilih tu x jauh dgn lokasi penemuan Perak Man tu..aku pun siap deal dgn ktua kmpung tu utk nk buat program jungle tracking ke lokasi penemuan Perak Man tu.. Beberapa bulan sebelum program tu, aku brsama dua org rakan skelas gi buat tinjauan awal ke kampung tu..ni kali kdua aku smpai ke kmpung tu sbb sbelum ni aku dh prnah smpai ke kmpung tu disebabkan rumah mertua makcik aku dkt situ..lps dibuat tinjauan, aku brpuas hati dgn kmudahan asas yg ada dkt kmpung tu..dewan & masjid dekat je..so mudah utk nk buat program..kmudian aku mlawat lokasi utk nk ke tmpat pnemuan Perak Man tu..sgt menarik panorama bukit dkt situ..tmpat tu jgk mnjadi lokasi pengambaran filem seram ape tah..so aku pun teruja nk buat program dkt kmpung tu..
Tiba2 ada 1 hari tu, ktua kampung call aku..brita yg aku x brapa suka dgr bila dia ckp dia kekurangan keluarga angkat utk nk join program tu atas alasan org2 kampung dkt situ ramai yg dh uzur, warga emas, rumah x brapa selesa & mcm2..bagi aku, itu x mnjadi halangan..tapi bagi mereka yg nk sambut tetamu, mungkin niat mreka utk nk sediakan tmpt yg slesa utk kami..aku perlukan skurangnya 9 keluarga angkat utk join program ni..malangnya ktua kampung tu hanya brjaya cari 3 keluarga ja..baki lagi 6 keluarga dia x dpt tlg cari..so aku pasrah dgn apa yg brlaku..disebabkan tarikhnya dh dekat, so aku cepat2 prgi brbincang dgn lctrur aku..dia org kuala kangsar..dia bagi cadangan dkt aku utk buat program tu dkt Kampung Kepala Bendang, Sayong, Perak..
Sperti yg diketahui umum, Sayong dkt Perak merupakan satu2nya lokasi pmbuatan labu sayong trbesar di Malaysia..kalau nk cari labu & sgala prhiasan rumah yg menggunakan tanah, Sayong adalah lokasi trbaik..harganya sgt murah..menurut crita org kampung tu, Sayong antara lokasi yg mempunyai sumber tanah yg sgt sesuai utk nk buat labu sayong, berbeza dgn tanah2 di tempat lain..
Keesokan harinya lctrur aku gi jumpa dgn ktua kmpung Kepala Bendang tu & Alhamdulillah dia stuju utk kami buat program Anak Angkat dkt situ..so aku pun mula mrancang plan utk buat program dkt situ..
Sbenarnya aku dh prnah smpai kmpung tu sbb beberapa tahun yg lps aku dikehendaki mlakukan sdikit kajian dkt situ utk subjek Kajian Sosial..
Hari 1st aku smpai dkt situ adalah hari Jumaat..so aku & kwn2 brkumpul dkt dewan org ramai & lakukan sikit prsiapan tempat utk mjlis prasmian..kmudian, kami mkn tengahari (makanan yg aku tempah dkt org kmpung tu sgt sedap)..lps tu, aku dpt panggilan drpd P.A kpd sorang ADUN dkt situ..dia ckp ADUN tu dh luluskan prmohonan sumbangan yg aku mintak..Alhamdulillah, lega rasa hati..lebih sronok sbb ADUN tu jgk stuju utk dtg rasmikan mjlis penutupan nanti..lps gi ambik cek, aku dgn kwn2 trus jln kaki ke masjid brdekatan utk tunaikan solat Jumaat..dkt masjid tu, aku prgi brjumpa dgn sorg AJK msjid tu utk minta beliau buat pengumuman & hebahan kpd kanak2 di kampung tu utk menghadiri acara Sukaneka yg kami adakan pada keesokan harinya..
Lps solat Jumaat, diadakan mjlis pnyerahan kluarga angkat kpd kami..Alhamdulillah, aku dpt sorg ayh angkat yg sgt sporting & periang..lebih sronok sbb dia bagi aku pinjam kreta dia spanjang program trsebut..pastu dia bagi kunci homestay milik dia...perghhhh...slesa la jgk....mana tidaknya...siap ada aircond lagi...bapa angkat aku adalah slh sorg pengusaha labu sayong dkt kampung tu..brdasarkan apa yg dia crita, dia mewarisi pmbuatan labu sayong tu drpd ibu bapanya..slain itu, dia mengusahakan homestay, gerai minum, kdai runcit & sebuah tempat utk karoeke..
Disebabkan bapa angkat taukeh kdai karoeke, so mlm tu dia ajak aku karoeke dkt kdai dia..haha..so ape lagi, aku lyn lagu Awie lah...sbelum tu dia bwk aku mkn mlm dkt pekan kuala kangsar..dia ckp bini dia jarang masak sbb sibuk jaga kdai runcit..malam tu dia sempat tunjuk dkt aku cara pembuatan labu sayong gergasi..sukar jgk utk nk buat labu sayong tu..memang perlukan org yg btul2 mahir..
Keesokan harinya dia ajak aku teman dia gi knduri kwn dia dkt area sungai perak..sgt best sbb budaya knduri dkt situ sgt brbeza..aku brpeluang tgk bapa pengantin bersilat dkt dpn umah bagi meraikan kdatangan pngantin..sgt best..petang tu pulak, kami jalankan aktiviti sukaneka spertimana yg dirancang...sgt sronok sbb ramai knk2 yg dtg..siap ibubapa dtg tgk skali...meriah 1 kampung..
Dipendekkan crita, hari trakhir dkt kampung tu sdikit rasa sdih la sbb dh nk brpisah dgn bapa angkat aku...dia hadiahkan aku labu sayong gergasi, labu air & bekas pensel..smuanya diperbuat daripada tanah liat..

Wednesday, October 3, 2012

Semester Yang Sangat Meletihkan

Bismillah..
Assalamualaikum..dh lama x post apa2 dkt sini..al maklumlah..tersangat busy sem ni..program itu, program ini..habis 1 program, dtg pulak program lain..x henti2..duit pun mngalir bgitu pantas..agak tertekan jgk sem ni..tapi normallah..nama pun student..so redha je la..sem ni aku byk kna buat Rancangan Pengajaran Harian (RPH) dan Bahan Bantu Belajar (BBB)..dua benda ni antara yg wajib dikuasai oleh guru di sekolah..mcm RPH, klau x buat, guru boleh didenda & dikenakan tindakan disiplin..hari2 kna buat RPH..lagi teruk klau sorang ckgu tu kna mngajar byk sbjek dkt skolah..itulah beban guru yg kdg2 org lain x tau..so utk BBB pulak, smestinya byk kna kluarkan duit poket sndiri..sem ni lah sem yg paling byk aku kna kluarkan duit utk BBB..boleh dikatakan semua sbjek yg aku bljr sem ni kna buat BBB. Sem ni lah jugak aku kna blajar jadi org yg lebih kreatif sbb nk siapkan BBB bukan 1 bnda yg mudah..klau x kreatif, BBB tu smestinya x mnarik, x cntik..sem ni yg paling best, dulu masa sem 1, aku prnah naik turun jumpa org atas utk mohon tukar kos..tiba2 ja kna ambik sbjek seni visual, agak trkejut la aku..tapi malangnya kls aku x boleh tukar sbjek tu..kitaorg plan nk tukar ambik sbjek kemahiran hidup (KH)..tapi apakan daya..redha ja la..nk jadikan crita, sem ni alhamdulillah sbjek major pndidikan khas aku ada bljr psl kemahiran hidup..so kitaorg sem ni berpeluang utk bljr bidang pertanian, pertukangan, memasak & menjahit.. utk mnjahit, aku ada try buat model baju kurung..haha..x menjadi pun..pertukangan pulak, group aku buat rak buku..projek sterusnya, kami tanam pokok bunga kaktus..pastu bina model akuarium ikan peliharaan..last skali memasak..group aku plan nk masak mee kari..haha..ksian lectrur aku sbb kna cari brg2 mentah.. utk sbjek pndidikan seni pulak, aku buat boneka tangan sotong kurita...sgt letih nk siapkan boneka sotong kurita ni..mana x nya..aku kna jahit sndiri..last skali mnjadi jugak.. Alhamdulillah..

Kesibukan sem ni ditambah pula dengan program perkhemahan pengakap, lawatan, program anak angkat & mcm2..next entry, aku nk crita sikit psl knangan spanjang program2 tu..byk bnda jugak yg aku nk crita..

Tuesday, July 17, 2012

Takdir....Maha Suci Allah

Bismillah
Assalamualaikum..
Dh lewat mlm ni...tapi smentara blum ngantok, nk crita 1 kisah bnar yg brlaku dkt aku & housemate baru2 ni..kisahnya brmula pd 1 mlm tu, aku ajak housemate aku gi sbuah kompleks shopping yg baru dibuka dkt ipoh ni...MyDin Mall Meru Raya, Ipoh...Perghhhh...besar jgk...pnat aku brjln..padahal x bli sgt pun sbb duit x da..just pi mlawat2 & bli brg kperluan sikit2..
Balik dari MyDin Mall tu, dlm prjalanan nk ke umah sewa kitaorg, tiba2 brlaku 1 tragedi...2 ekor anak kucing kna langgar dgn kreta btul2 dpn mata kitaorg...sgt tragis...mana tidaknya..dpn mata sndiri tgk kucing tu menggelupur ksakitan ats jln raya..kwn aku yg drive wktu tu trus brhentikan kreta dia tepi jln..kitaorg cuba utk nak alihkan kucing tu ke tepi jln..x rela tgk kucing tu digilis smpai hancur..aku sempat tarik slh sekor kucing tu..yg sekor lgi masih menggelupur & aku blum sempat nk tarik, tiba2 dtg pula kreta lain dkt blakang yg dtg scara tiba2 & mlanggar kucing yg sekor lagi tu...Allahuakhbar...x tahu aku nk ckp apa..bayangkan sekor kucing kna langgar 2 buah kreta..agak geram lah jgk dgn driver kreta kdua yg langgar tu..x kn la dia x nmpak kitaorg nk ambil kucing tu..x pe lh..mungkin dia btul2 x nmpk..kucing prtama yg aku sempat tarik tu Alhamdulillah masih brnyawa & hidup..mata dia masih celik..Alhamdulillah...tapi yg risaunya dkt kucing kdua tu...lps kreta kdua lnggar, aku trus gi tarik kucing tu ke tepi jln...masyaAllah...x tahu nk crita mcm mana...agak terkedu aku dkt situ mlihat ank kucing tu dh mcm nyawa2 ikan...memang klau korg tgk time tu, mcm dh x da harapan dia nk hidup..pastu housemate aku sepakat nk bawak balik umah sewa kitaorg dua ekor kucing tu...dgn kuasa Allah, kucing yg nyawa2 ikan tadi tu tiba2 dh nmpk mcm sedar sikit...nmpk bdn dia masih gerak2 & mata dia masih trbuka..Alhamdulillah...so kitaorg bwk dia masuk ke dlm kreta & bwk dia balik umah..memang dua2 ekor anak kucing tu nmpk lemah...ksian sgt tgk...paling jelas aku tgk kucing2 tu mcm trauma...aku & housemate x tau nk buat ape time tu..lagipun dh lewat mlm...x de klinik verterinar yg buka...so kitaorg buat kputusan nk bwk kucing tu gi klinik pd keesokan harinya lps hbis kuliah..bangun tido pagi esok, Alhamdulillah...dua2 ekor nmpk smakin sihat...tapi tgk cara diaorg brjalan seolah-olah cedera teruk dkt kaki blakang...aku syak kaki kucing tu patah / retak..so esok tu aku & housemate bwk gi klinik verterinar...ni lah pngalaman 1st time aku gi klinik bwk kucing...Alhamdulillah staff dkt klinik tu layan kitaorg dgn baik..doktor tu check..dia ckp yg slh sekor tu mungkin cedera dkt bhagian dalaman sbb nmpk kurus..so dia bagi suntikan ape tah dkt kucing tu...siap bagi pil ubat skali...perghhh...dh mcm manusia pulak yg sakit... Alhamdulillah...kitaorg brkesempatan menjaga kucing tu lbih kurang sminggu...aku rasa sronok sgt sbb housemate aku jnis yg prihatin & suka kucing...so lps sminggu kitaorg jaga...dua2 ekor kucing tu nmpk mcm btul2 sihat...cuma yg jadi masalahnya kitaorg x de tempat yg khas utk nk jaga kucing2 tu..trpaksa letak dkt tmpt parking moto kitaorg...bau busuk lh jgk sbb kucing2 tu kencing & berak dkt situ...nsib baik housemate aku sudi mmbasuhnya...so lps tu kami buat kputusan utk lepaskan balik kucing tu dkt tempat asal yg kitaorg jumpa dua2 ekor kucing tu...andaian aku mngatakan bahawa mungkin kucing2 tu sedang brmain berlari brkejaran dkt jln..tiba2 kna langgar...lagipun anak2 kucing memang suka main kejar mengejar..agak comel lh jgk kucing tu...tapi tpaksa lepaskan balik sbb kucing tu mungkin mmpunyai pemilik...so kitaorg lepaskan balik dkt tempat asal yg kitaorg jumpa kucing tu...dgn harapan agar tuan punya kucing tu dpt jumpa balik hak milik dia...
Moral of the story...kita klau niat baik nk tlg, insyaAllah....Allah akan prmudahkan...yakinlah... Allah Maha Kuasa..Maha Besar...jika difikir scara logik, kucing yg dh dua kali kna langgar dgn kreta mungkin dh mati time tu..tapi dgn izin Allah...kucing tu masih hidup..masih mampu brjalan, makan & brmain dgn kitaorg..Allahukahbar...........

Tuesday, July 3, 2012

Pertandingan Ukir Buah

Bismillah..
Assalamualaikum..
Arini nk crita sikit psl prtandingan ukir buah yg aku join baru2 ni..ni lah 1st time aku join prtandingan ukir buah..pngalaman yg sgt mnyeronokkan..aku minat la jgk dlm bidang mngukir buah ni..tapi sbenarnya aku x da pngalaman..klau korg nk tahu, minat aku tu dtg sejak skolah rendah..time tu ada prtandingan memasak unit beruniform..aku join mewakili pasukan pengakap..resepi aku time tu ialah ayam panggang dgn perencah istimewa..mak aku yg ajar buat resepi tu..haha..lps siap buat ayam panggang tu, aku & kwn2 plan nk hias utk nk dapatkan markah lebih..so aku gunakan cili besar & lobak merah utk nk hias..x sangka idea aku & kwn2 menjadi jgk time tu..sgt gembira sbb kami dpt johan time tu..mana x bangganya aku sbb dpt kalahkan kwn2 prempuan dari geng putri islam, tunas putri & kadet remaja..haha..lps2 tu jadi popular pulak resepi yg aku buat tu..dtg beberapa org kwn prempuan mintak resepi tu dkt aku..haha..padahal aku bukannya pakar pun..so dari situlah aku mula brminat utk mmbuat hiasan..tiba2 sabtu lps, ada prtandingan ukir buah..so aku pun try la ajak kwn aku join skali sbb 1 pasukan kna ada 3 org..mula2 tu bimbang la jgk sbb bnda2 mengukir ni slalunya prempuan yg buat..takut x de pserta lelaki yg join..tiba2 ada sorg senior aku ckp, ukir buah antara bidang yg paling ramai disertai oleh lelaki..senior aku tu prnah ambik kos ape tah dkt u dia dulu, ada bljr ukir buah..dia ckp, slalu prtandingan yg dia biasa tgk, ramai lelaki..lbih kurang 90%...perghhh...bila dia ckp mcm tu, aku mula brsemangat nk join..so beberapa hari sbelum prtandingan, aku brlatih la sikit2..alhamdulillah, puas ati la jgk sbb ada ukiran aku yg mnjadi..hari trakhir aku brlatih smpai brdarah jari aku..punyalah smangat nk join, aku sanggup pi cari kedai yg ada jual pisau khas utk ukir buah..alhamdulillah jumpa jgk & aku beli..x mhl pun..tapi ada jnis yg mhl..tapi yg mmbuatkan aku rasa x selesa ialah tentang syarat prtandingan tu..ada 2 buah yg kna ukir..buah yg prtama ialah buah wajib iaitu tembikai..buah kdua ialah buah yg dipilih secara undian iaitu antara nenas, betik & tembikai susu..bila dgr je nenas, aku rasa x sedap ati..sbb setahu aku nenas susah nk diukir..susah nk dibentuk..senior aku ada ajar sikit mcm mana nk ukir nenas..tapi memang susah..dia ajar aku buat bentuk ayam guna buah nenas tu..so aku pun gi lah kemukakan cadangan dkt jawatankuasa prtandingan tu supaya jgn guna nenas..tapi sbb diaorg dh plan mcm tu, so aku x boleh bantah..x pe lah..pastu syarat yg sterusnya yg mmbuatkan aku rasa gelisah jgk ialah psl hasil lebihan sisa ukiran x boleh dibuang..pelik kan bunyinya? memang ada baiknya syarat ni..tapi aku blum prnah jumpa prtandingan yg letak syarat mcm ni..so x pe la..redha je la..nak dijadikan crita, time aku mengundi pd hari prtandingan utk nk pilih buah kdua, tiba2 nasib x menyebelahi group aku..kami dpt buah nenas..serius aku rasa mcm nk nangis dh time tu..hilang smangat aku nk ukir..so aku pun redha je lh dgn takdir..tugas aku utk ukir buah tembikai..pastu kwn aku kna ukir nenas..dlm prtandingan ni group aku x menang..tapi x pe..aku x kisah pun..yg plg penting aku dh ada asas utk nk ukir buah..dh dpt pngalaman sikit2..insyaAllah aku akn truskan pd masa akn dtg..trima kasih kpd pihak pnganjur..smoga lps ni ada lagi prtandingan mcm ni..doakan smoga aku dpt truskan mlibatkan diri dlm bidang ni pd masa2 akn dtg..so gmbr2 dkt bwh ni antara gmbr2 masa aku join prtandingan tu:
ni hasil ukiran yg aku buat sendiri..x sempat nk buat elok2 sbb x cukup masa
hasil ukiran aku masa hari prtandingan

ukiran aku

hasil ukiran group aku

hasil ukiran group aku
 ni hasil latihan aku yg pertama

latihan ukir bentuk daun guna timun

latihan guna betik muda

latihan guna betik muda
 latihan guna betik muda
 latihan guna betik muda (bentuk 3D & frame)

lathan guna betik masak (ukiran bunga belum berkembang)

hari prtandingan (ukiran permulaan)

group lain (johan)

group lain (naib johan)

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain


Wednesday, June 20, 2012

Jiwa yg Tersentuh..

Bismillah
Assalamualaikum..
Mlm ni nk crita sikit tentang 1 video yg saya paling kerap ulang tengok..hati saya sangat tersentuh bila tgk video ni..tak tahu mcm mana nk ckp..terkadang tu hampir2 nk menitiskan air mata..inilah videonya:


Allahuakbar...indahnya Islam.. Allah sentiasa mmbuka pintu taubat utk kita.. Ya Allah..terkadang tu trkenang kmbali dosa2 ku yg lalu.. Ya Allah..ampunilah hambaMu ini.. hasbunallah wa ni'mal wakil.. astaghfirullah.. trima kasih Dr. Asri atas prkongsian ilmu yg sgt brmanfaat utk diri saya.. Barakallah.. Antara kata2, hadis & trjemahan ayat Al-Qur'an dlm video ini yg sentiasa diingati oleh diriku ialah:

"Islam tidak pernah meletakkan perantaraan antara manusia dgn Tuhan"
"Islam suruh kita tutup keaiban diri sendiri"
"jgn putus asa dgn rahmat Allah..jgn kecewa dgn rahmat Allah"
"Allah mengampun segala dosa"
"Allah mmbuka pintu keampunan pd waktu siang utk mengampuni dosa hambaNya pd waktu mlm & mmbuka pintu keampunan pd waktu mlm utk mengampuni dosa hambaNya pd waktu siang"

terkadang tu..setiap kali sbelum nk tidur, saya play dulu video ni.. Maha Suci Allah..indahnya Islam..

Makna disebalik Nama Blog ini..

Bismillah..
Assalamualaikum..
utk pengetahuan smua, blog saya ini pada asalnya ingin dinamakan sebagai ketenanganabadi.blogspot.com..tapi memandangkan x boleh & dh ada org lain guna nama tu, so saya trpaksa guna nama ni ja.. Ketengan Abadi..saya suka prkataan ni.. tapi disebabkan x boleh namakan blog ni dgn nama tu, so tpaksa guna Tenang Abadi..so itulah asal usul knp saya meletakkan nama blog ni sbagai tenangabadi.blogspot.com