Wednesday, October 3, 2012

Semester Yang Sangat Meletihkan

Bismillah..
Assalamualaikum..dh lama x post apa2 dkt sini..al maklumlah..tersangat busy sem ni..program itu, program ini..habis 1 program, dtg pulak program lain..x henti2..duit pun mngalir bgitu pantas..agak tertekan jgk sem ni..tapi normallah..nama pun student..so redha je la..sem ni aku byk kna buat Rancangan Pengajaran Harian (RPH) dan Bahan Bantu Belajar (BBB)..dua benda ni antara yg wajib dikuasai oleh guru di sekolah..mcm RPH, klau x buat, guru boleh didenda & dikenakan tindakan disiplin..hari2 kna buat RPH..lagi teruk klau sorang ckgu tu kna mngajar byk sbjek dkt skolah..itulah beban guru yg kdg2 org lain x tau..so utk BBB pulak, smestinya byk kna kluarkan duit poket sndiri..sem ni lah sem yg paling byk aku kna kluarkan duit utk BBB..boleh dikatakan semua sbjek yg aku bljr sem ni kna buat BBB. Sem ni lah jugak aku kna blajar jadi org yg lebih kreatif sbb nk siapkan BBB bukan 1 bnda yg mudah..klau x kreatif, BBB tu smestinya x mnarik, x cntik..sem ni yg paling best, dulu masa sem 1, aku prnah naik turun jumpa org atas utk mohon tukar kos..tiba2 ja kna ambik sbjek seni visual, agak trkejut la aku..tapi malangnya kls aku x boleh tukar sbjek tu..kitaorg plan nk tukar ambik sbjek kemahiran hidup (KH)..tapi apakan daya..redha ja la..nk jadikan crita, sem ni alhamdulillah sbjek major pndidikan khas aku ada bljr psl kemahiran hidup..so kitaorg sem ni berpeluang utk bljr bidang pertanian, pertukangan, memasak & menjahit.. utk mnjahit, aku ada try buat model baju kurung..haha..x menjadi pun..pertukangan pulak, group aku buat rak buku..projek sterusnya, kami tanam pokok bunga kaktus..pastu bina model akuarium ikan peliharaan..last skali memasak..group aku plan nk masak mee kari..haha..ksian lectrur aku sbb kna cari brg2 mentah.. utk sbjek pndidikan seni pulak, aku buat boneka tangan sotong kurita...sgt letih nk siapkan boneka sotong kurita ni..mana x nya..aku kna jahit sndiri..last skali mnjadi jugak.. Alhamdulillah..

Kesibukan sem ni ditambah pula dengan program perkhemahan pengakap, lawatan, program anak angkat & mcm2..next entry, aku nk crita sikit psl knangan spanjang program2 tu..byk bnda jugak yg aku nk crita..