Tuesday, July 3, 2012

Pertandingan Ukir Buah

Bismillah..
Assalamualaikum..
Arini nk crita sikit psl prtandingan ukir buah yg aku join baru2 ni..ni lah 1st time aku join prtandingan ukir buah..pngalaman yg sgt mnyeronokkan..aku minat la jgk dlm bidang mngukir buah ni..tapi sbenarnya aku x da pngalaman..klau korg nk tahu, minat aku tu dtg sejak skolah rendah..time tu ada prtandingan memasak unit beruniform..aku join mewakili pasukan pengakap..resepi aku time tu ialah ayam panggang dgn perencah istimewa..mak aku yg ajar buat resepi tu..haha..lps siap buat ayam panggang tu, aku & kwn2 plan nk hias utk nk dapatkan markah lebih..so aku gunakan cili besar & lobak merah utk nk hias..x sangka idea aku & kwn2 menjadi jgk time tu..sgt gembira sbb kami dpt johan time tu..mana x bangganya aku sbb dpt kalahkan kwn2 prempuan dari geng putri islam, tunas putri & kadet remaja..haha..lps2 tu jadi popular pulak resepi yg aku buat tu..dtg beberapa org kwn prempuan mintak resepi tu dkt aku..haha..padahal aku bukannya pakar pun..so dari situlah aku mula brminat utk mmbuat hiasan..tiba2 sabtu lps, ada prtandingan ukir buah..so aku pun try la ajak kwn aku join skali sbb 1 pasukan kna ada 3 org..mula2 tu bimbang la jgk sbb bnda2 mengukir ni slalunya prempuan yg buat..takut x de pserta lelaki yg join..tiba2 ada sorg senior aku ckp, ukir buah antara bidang yg paling ramai disertai oleh lelaki..senior aku tu prnah ambik kos ape tah dkt u dia dulu, ada bljr ukir buah..dia ckp, slalu prtandingan yg dia biasa tgk, ramai lelaki..lbih kurang 90%...perghhh...bila dia ckp mcm tu, aku mula brsemangat nk join..so beberapa hari sbelum prtandingan, aku brlatih la sikit2..alhamdulillah, puas ati la jgk sbb ada ukiran aku yg mnjadi..hari trakhir aku brlatih smpai brdarah jari aku..punyalah smangat nk join, aku sanggup pi cari kedai yg ada jual pisau khas utk ukir buah..alhamdulillah jumpa jgk & aku beli..x mhl pun..tapi ada jnis yg mhl..tapi yg mmbuatkan aku rasa x selesa ialah tentang syarat prtandingan tu..ada 2 buah yg kna ukir..buah yg prtama ialah buah wajib iaitu tembikai..buah kdua ialah buah yg dipilih secara undian iaitu antara nenas, betik & tembikai susu..bila dgr je nenas, aku rasa x sedap ati..sbb setahu aku nenas susah nk diukir..susah nk dibentuk..senior aku ada ajar sikit mcm mana nk ukir nenas..tapi memang susah..dia ajar aku buat bentuk ayam guna buah nenas tu..so aku pun gi lah kemukakan cadangan dkt jawatankuasa prtandingan tu supaya jgn guna nenas..tapi sbb diaorg dh plan mcm tu, so aku x boleh bantah..x pe lah..pastu syarat yg sterusnya yg mmbuatkan aku rasa gelisah jgk ialah psl hasil lebihan sisa ukiran x boleh dibuang..pelik kan bunyinya? memang ada baiknya syarat ni..tapi aku blum prnah jumpa prtandingan yg letak syarat mcm ni..so x pe la..redha je la..nak dijadikan crita, time aku mengundi pd hari prtandingan utk nk pilih buah kdua, tiba2 nasib x menyebelahi group aku..kami dpt buah nenas..serius aku rasa mcm nk nangis dh time tu..hilang smangat aku nk ukir..so aku pun redha je lh dgn takdir..tugas aku utk ukir buah tembikai..pastu kwn aku kna ukir nenas..dlm prtandingan ni group aku x menang..tapi x pe..aku x kisah pun..yg plg penting aku dh ada asas utk nk ukir buah..dh dpt pngalaman sikit2..insyaAllah aku akn truskan pd masa akn dtg..trima kasih kpd pihak pnganjur..smoga lps ni ada lagi prtandingan mcm ni..doakan smoga aku dpt truskan mlibatkan diri dlm bidang ni pd masa2 akn dtg..so gmbr2 dkt bwh ni antara gmbr2 masa aku join prtandingan tu:
ni hasil ukiran yg aku buat sendiri..x sempat nk buat elok2 sbb x cukup masa
hasil ukiran aku masa hari prtandingan

ukiran aku

hasil ukiran group aku

hasil ukiran group aku
 ni hasil latihan aku yg pertama

latihan ukir bentuk daun guna timun

latihan guna betik muda

latihan guna betik muda
 latihan guna betik muda
 latihan guna betik muda (bentuk 3D & frame)

lathan guna betik masak (ukiran bunga belum berkembang)

hari prtandingan (ukiran permulaan)

group lain (johan)

group lain (naib johan)

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain


1 comment:

  1. Rasa-rasanya, apakah kriteria yg biasa juri tgok dlm craving ni?

    ReplyDelete