Tuesday, July 17, 2012

Takdir....Maha Suci Allah

Bismillah
Assalamualaikum..
Dh lewat mlm ni...tapi smentara blum ngantok, nk crita 1 kisah bnar yg brlaku dkt aku & housemate baru2 ni..kisahnya brmula pd 1 mlm tu, aku ajak housemate aku gi sbuah kompleks shopping yg baru dibuka dkt ipoh ni...MyDin Mall Meru Raya, Ipoh...Perghhhh...besar jgk...pnat aku brjln..padahal x bli sgt pun sbb duit x da..just pi mlawat2 & bli brg kperluan sikit2..
Balik dari MyDin Mall tu, dlm prjalanan nk ke umah sewa kitaorg, tiba2 brlaku 1 tragedi...2 ekor anak kucing kna langgar dgn kreta btul2 dpn mata kitaorg...sgt tragis...mana tidaknya..dpn mata sndiri tgk kucing tu menggelupur ksakitan ats jln raya..kwn aku yg drive wktu tu trus brhentikan kreta dia tepi jln..kitaorg cuba utk nak alihkan kucing tu ke tepi jln..x rela tgk kucing tu digilis smpai hancur..aku sempat tarik slh sekor kucing tu..yg sekor lgi masih menggelupur & aku blum sempat nk tarik, tiba2 dtg pula kreta lain dkt blakang yg dtg scara tiba2 & mlanggar kucing yg sekor lagi tu...Allahuakhbar...x tahu aku nk ckp apa..bayangkan sekor kucing kna langgar 2 buah kreta..agak geram lah jgk dgn driver kreta kdua yg langgar tu..x kn la dia x nmpak kitaorg nk ambil kucing tu..x pe lh..mungkin dia btul2 x nmpk..kucing prtama yg aku sempat tarik tu Alhamdulillah masih brnyawa & hidup..mata dia masih celik..Alhamdulillah...tapi yg risaunya dkt kucing kdua tu...lps kreta kdua lnggar, aku trus gi tarik kucing tu ke tepi jln...masyaAllah...x tahu nk crita mcm mana...agak terkedu aku dkt situ mlihat ank kucing tu dh mcm nyawa2 ikan...memang klau korg tgk time tu, mcm dh x da harapan dia nk hidup..pastu housemate aku sepakat nk bawak balik umah sewa kitaorg dua ekor kucing tu...dgn kuasa Allah, kucing yg nyawa2 ikan tadi tu tiba2 dh nmpk mcm sedar sikit...nmpk bdn dia masih gerak2 & mata dia masih trbuka..Alhamdulillah...so kitaorg bwk dia masuk ke dlm kreta & bwk dia balik umah..memang dua2 ekor anak kucing tu nmpk lemah...ksian sgt tgk...paling jelas aku tgk kucing2 tu mcm trauma...aku & housemate x tau nk buat ape time tu..lagipun dh lewat mlm...x de klinik verterinar yg buka...so kitaorg buat kputusan nk bwk kucing tu gi klinik pd keesokan harinya lps hbis kuliah..bangun tido pagi esok, Alhamdulillah...dua2 ekor nmpk smakin sihat...tapi tgk cara diaorg brjalan seolah-olah cedera teruk dkt kaki blakang...aku syak kaki kucing tu patah / retak..so esok tu aku & housemate bwk gi klinik verterinar...ni lah pngalaman 1st time aku gi klinik bwk kucing...Alhamdulillah staff dkt klinik tu layan kitaorg dgn baik..doktor tu check..dia ckp yg slh sekor tu mungkin cedera dkt bhagian dalaman sbb nmpk kurus..so dia bagi suntikan ape tah dkt kucing tu...siap bagi pil ubat skali...perghhh...dh mcm manusia pulak yg sakit... Alhamdulillah...kitaorg brkesempatan menjaga kucing tu lbih kurang sminggu...aku rasa sronok sgt sbb housemate aku jnis yg prihatin & suka kucing...so lps sminggu kitaorg jaga...dua2 ekor kucing tu nmpk mcm btul2 sihat...cuma yg jadi masalahnya kitaorg x de tempat yg khas utk nk jaga kucing2 tu..trpaksa letak dkt tmpt parking moto kitaorg...bau busuk lh jgk sbb kucing2 tu kencing & berak dkt situ...nsib baik housemate aku sudi mmbasuhnya...so lps tu kami buat kputusan utk lepaskan balik kucing tu dkt tempat asal yg kitaorg jumpa dua2 ekor kucing tu...andaian aku mngatakan bahawa mungkin kucing2 tu sedang brmain berlari brkejaran dkt jln..tiba2 kna langgar...lagipun anak2 kucing memang suka main kejar mengejar..agak comel lh jgk kucing tu...tapi tpaksa lepaskan balik sbb kucing tu mungkin mmpunyai pemilik...so kitaorg lepaskan balik dkt tempat asal yg kitaorg jumpa kucing tu...dgn harapan agar tuan punya kucing tu dpt jumpa balik hak milik dia...
Moral of the story...kita klau niat baik nk tlg, insyaAllah....Allah akan prmudahkan...yakinlah... Allah Maha Kuasa..Maha Besar...jika difikir scara logik, kucing yg dh dua kali kna langgar dgn kreta mungkin dh mati time tu..tapi dgn izin Allah...kucing tu masih hidup..masih mampu brjalan, makan & brmain dgn kitaorg..Allahukahbar...........

Tuesday, July 3, 2012

Pertandingan Ukir Buah

Bismillah..
Assalamualaikum..
Arini nk crita sikit psl prtandingan ukir buah yg aku join baru2 ni..ni lah 1st time aku join prtandingan ukir buah..pngalaman yg sgt mnyeronokkan..aku minat la jgk dlm bidang mngukir buah ni..tapi sbenarnya aku x da pngalaman..klau korg nk tahu, minat aku tu dtg sejak skolah rendah..time tu ada prtandingan memasak unit beruniform..aku join mewakili pasukan pengakap..resepi aku time tu ialah ayam panggang dgn perencah istimewa..mak aku yg ajar buat resepi tu..haha..lps siap buat ayam panggang tu, aku & kwn2 plan nk hias utk nk dapatkan markah lebih..so aku gunakan cili besar & lobak merah utk nk hias..x sangka idea aku & kwn2 menjadi jgk time tu..sgt gembira sbb kami dpt johan time tu..mana x bangganya aku sbb dpt kalahkan kwn2 prempuan dari geng putri islam, tunas putri & kadet remaja..haha..lps2 tu jadi popular pulak resepi yg aku buat tu..dtg beberapa org kwn prempuan mintak resepi tu dkt aku..haha..padahal aku bukannya pakar pun..so dari situlah aku mula brminat utk mmbuat hiasan..tiba2 sabtu lps, ada prtandingan ukir buah..so aku pun try la ajak kwn aku join skali sbb 1 pasukan kna ada 3 org..mula2 tu bimbang la jgk sbb bnda2 mengukir ni slalunya prempuan yg buat..takut x de pserta lelaki yg join..tiba2 ada sorg senior aku ckp, ukir buah antara bidang yg paling ramai disertai oleh lelaki..senior aku tu prnah ambik kos ape tah dkt u dia dulu, ada bljr ukir buah..dia ckp, slalu prtandingan yg dia biasa tgk, ramai lelaki..lbih kurang 90%...perghhh...bila dia ckp mcm tu, aku mula brsemangat nk join..so beberapa hari sbelum prtandingan, aku brlatih la sikit2..alhamdulillah, puas ati la jgk sbb ada ukiran aku yg mnjadi..hari trakhir aku brlatih smpai brdarah jari aku..punyalah smangat nk join, aku sanggup pi cari kedai yg ada jual pisau khas utk ukir buah..alhamdulillah jumpa jgk & aku beli..x mhl pun..tapi ada jnis yg mhl..tapi yg mmbuatkan aku rasa x selesa ialah tentang syarat prtandingan tu..ada 2 buah yg kna ukir..buah yg prtama ialah buah wajib iaitu tembikai..buah kdua ialah buah yg dipilih secara undian iaitu antara nenas, betik & tembikai susu..bila dgr je nenas, aku rasa x sedap ati..sbb setahu aku nenas susah nk diukir..susah nk dibentuk..senior aku ada ajar sikit mcm mana nk ukir nenas..tapi memang susah..dia ajar aku buat bentuk ayam guna buah nenas tu..so aku pun gi lah kemukakan cadangan dkt jawatankuasa prtandingan tu supaya jgn guna nenas..tapi sbb diaorg dh plan mcm tu, so aku x boleh bantah..x pe lah..pastu syarat yg sterusnya yg mmbuatkan aku rasa gelisah jgk ialah psl hasil lebihan sisa ukiran x boleh dibuang..pelik kan bunyinya? memang ada baiknya syarat ni..tapi aku blum prnah jumpa prtandingan yg letak syarat mcm ni..so x pe la..redha je la..nak dijadikan crita, time aku mengundi pd hari prtandingan utk nk pilih buah kdua, tiba2 nasib x menyebelahi group aku..kami dpt buah nenas..serius aku rasa mcm nk nangis dh time tu..hilang smangat aku nk ukir..so aku pun redha je lh dgn takdir..tugas aku utk ukir buah tembikai..pastu kwn aku kna ukir nenas..dlm prtandingan ni group aku x menang..tapi x pe..aku x kisah pun..yg plg penting aku dh ada asas utk nk ukir buah..dh dpt pngalaman sikit2..insyaAllah aku akn truskan pd masa akn dtg..trima kasih kpd pihak pnganjur..smoga lps ni ada lagi prtandingan mcm ni..doakan smoga aku dpt truskan mlibatkan diri dlm bidang ni pd masa2 akn dtg..so gmbr2 dkt bwh ni antara gmbr2 masa aku join prtandingan tu:
ni hasil ukiran yg aku buat sendiri..x sempat nk buat elok2 sbb x cukup masa
hasil ukiran aku masa hari prtandingan

ukiran aku

hasil ukiran group aku

hasil ukiran group aku
 ni hasil latihan aku yg pertama

latihan ukir bentuk daun guna timun

latihan guna betik muda

latihan guna betik muda
 latihan guna betik muda
 latihan guna betik muda (bentuk 3D & frame)

lathan guna betik masak (ukiran bunga belum berkembang)

hari prtandingan (ukiran permulaan)

group lain (johan)

group lain (naib johan)

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain