Wednesday, June 20, 2012

Jiwa yg Tersentuh..

Bismillah
Assalamualaikum..
Mlm ni nk crita sikit tentang 1 video yg saya paling kerap ulang tengok..hati saya sangat tersentuh bila tgk video ni..tak tahu mcm mana nk ckp..terkadang tu hampir2 nk menitiskan air mata..inilah videonya:


Allahuakbar...indahnya Islam.. Allah sentiasa mmbuka pintu taubat utk kita.. Ya Allah..terkadang tu trkenang kmbali dosa2 ku yg lalu.. Ya Allah..ampunilah hambaMu ini.. hasbunallah wa ni'mal wakil.. astaghfirullah.. trima kasih Dr. Asri atas prkongsian ilmu yg sgt brmanfaat utk diri saya.. Barakallah.. Antara kata2, hadis & trjemahan ayat Al-Qur'an dlm video ini yg sentiasa diingati oleh diriku ialah:

"Islam tidak pernah meletakkan perantaraan antara manusia dgn Tuhan"
"Islam suruh kita tutup keaiban diri sendiri"
"jgn putus asa dgn rahmat Allah..jgn kecewa dgn rahmat Allah"
"Allah mengampun segala dosa"
"Allah mmbuka pintu keampunan pd waktu siang utk mengampuni dosa hambaNya pd waktu mlm & mmbuka pintu keampunan pd waktu mlm utk mengampuni dosa hambaNya pd waktu siang"

terkadang tu..setiap kali sbelum nk tidur, saya play dulu video ni.. Maha Suci Allah..indahnya Islam..

Makna disebalik Nama Blog ini..

Bismillah..
Assalamualaikum..
utk pengetahuan smua, blog saya ini pada asalnya ingin dinamakan sebagai ketenanganabadi.blogspot.com..tapi memandangkan x boleh & dh ada org lain guna nama tu, so saya trpaksa guna nama ni ja.. Ketengan Abadi..saya suka prkataan ni.. tapi disebabkan x boleh namakan blog ni dgn nama tu, so tpaksa guna Tenang Abadi..so itulah asal usul knp saya meletakkan nama blog ni sbagai tenangabadi.blogspot.com

Sunday, June 17, 2012

Jubah dari Tanah Arab..

Bismillah..
Alhamdulillah..cuti smester lps..sorang ustaz yg popular jgk dkt perlis & dlm youtube yg baru pulang dari menunaikan ibadat umrah telah menghadiahkan kpd aku 2 pasang jubah brwarna putih.. Maha Suci Allah..dh lama aku x pakai jubah putih..kali trakhir memakainya waktu form 5. Pastu jubah tu rosak sikit..so aku blikan yg baru iaitu warna hitam & biru..aku suka sgt jubah warna hitam.. tiba2 tahun ni dpt pula jubah warna putih.. 2 helai pulak tu.. Trima kasih ustaz...ana akan memakainya nanti..disebabkan sdikit labuh, ana akan potong sikit & jahit smula mngikut ktinggian bdn ana..prasaan yg sgt gembira..buat ptama kalinya dpt pakai jubah dari tanah arab.. kpd ustaz, smoga Allah mmberkati pmberian ini..syukran..