Monday, February 6, 2012

Kisah Aku Speaking dengan Pelancong Asing

Bismillah..pagi ni aku nk crita sikit tentang pngalaman aku berinteraksi dgn plancong asing..smestinya speak in English..sperti yg sdia maklum, aku ni tersangatlah lemah dlm bab nk speaking b.i ni..tapi bagi aku, ia bukan pnghalang utk aku nk berbual dgn plancong asing..aku buang sifat malu utk speaking..biarpun aku sndiri x yakin dgn bahasa yg aku gunakan tu btul atau x, aku tetap ingin mncuba..apa gunanya aku hanya mndiamkan diri shj? lbih baik aku mncuba..kbetulan, spanjang pngalaman aku brbual dgn plancong asing, diaorg sgt2 mmberi respon yg positif..apa yg aku dpt prhatikan ialah diaorg cuba memahami apa yg aku nk smpaikan atau apa yg aku cuba nk ckp dgn diaorg..masalah utama dlm diri aku ni ialah, aku kdg2 fhm apa bnda yg diaorg ckp, tapi malangnya aku x pndai utk nk speaking pabila diaorg tnya sesuatu hal dkt aku..trkumat kamit mulut aku cuba mnjawab dlm b.i..

antara kisah yg aku nk critakan ialah swaktu dkt KL Sentral..wktu tu ada sorg plancong tnya aku mcm mana cara nk ke KLIA Transit..aku fhm apa benda yg dia ckp..malangnya aku x tahu nk explain dlm b.i dkt dia..last skali, aku ckp 'you follow me'..haha..snang crita..kbetulan memang aku tahu cara nk ke KLIA Transit tu..so aku bwk plancong tu smpai la ke kaunter KLIA Transit..dia ucapkan trima kasih dkt aku smbil senyum..

kisah kdua ketika aku mandi manda di Pantai Cenang, Langkawi..aku trserempak dgn plancong dari negara mana entah..dia tnya aku asal dari negeri mana..aku gtau dkt dia Perlis..dia tnya aku Perlis tu dkt area mana? disebabkan aku x tahu nk ckp mcm mana, aku gtau dia Perlis ni negri yg trletak di sebelah Langkawi..haha..

kisah ktiga ketika aku naik Cable Car Langkawi..cable car tu boleh memuatkan 6 org..dlm cable car yg aku naik tu ada 3 org plancong dari Paris..aku cuba sdaya upaya sembang dgn dia dgn dibantu oleh kwn aku dkt sbelah..(tukang translate)..haha..mula2 tnya dia brasal dari mana..dia gtau Paris..pastu kitaorg tnya 1st time ke dia dtg lngkawi..dia ckp ya, 1st time dtg..pastu kitaorg cuba tnya lagi, slain lngkawi, tempat apa lgi yg diaorg lawat..dia ckp KL..pastu dgn dibantu kwn aku, kwn aku tnya dia, x mlawat ke tempat lain mcm Malacca, Penang & lain2..dia ckp cuma lngkawi & KL..kbetulan wktu dok sembang tu, aku nmpak Telaga Tujuh Langkawi..so aku & kwn aku cuba gtau dkt dia 'there is seven wells"..haha..smpai di puncak yg prtama, aku & kwn aku tnya plancong tu : "do you want to stay or continue?)..haha..dia ckp dia nk continue ke puncak yg trakhir cable car iaitu Gunung Mat Cincang (tempat Shah Rukh Khan brlakon)..sama mcm aku & kwn aku tu pun nk terus ke puncak tu..

kisah sterusnya ketika brada di stesen bas kuala perlis..wktu tu ada aku & 2 org kwn..kitaorg tnya plancong tu asal dari mana..dia ckp dia dtg dari Europe... Slovenia..pastu dia tnya kitaorg tahu x negara Slovenia tu dkt mana..aku cuma tahu nama negara ni, tapi x tahu negara Slovenia ni brdekatan dgn negara mana..pastu dia gtau Slovenia ni dkt dgn Italy..aku ckp, ohhh..saya tahu..cuma skadar tahu, padahal x prnah jejak kaki di sana pun..haha..cukup skadar tahu lakaran di atas peta..plancong dari Slovenia tu dok tunggu bas Shamisha utk nk ke KL..dia tnya aku & kwn aku bas utk ke KL tu dh smpai ke belum..beberapa minit kmudian dia dtg lagi, dia bagi no.plat bas tu dkt aku & memang bas tu belum smpai..aku & kwn aku gtau dia nama bas tu Shamisha sperti yg tercetak pd tiket yg dia bli..dia ckp: "oh...thanks..saya x perasan nama bas tu ada trcetak di atas tiket"..pastu aku pun rasa kesian jgk tgk dia sbb stiap kali bas masuk ke stesen bas tu, dia akan pergi check..kmudian aku & kwn aku gtau dkt dia yg bas Shamisha tu warna oren & kekuningan..dia sgt mesra berbual dgn aku & kwn aku..lebih2 lagi wktu dia nk crita psl negara dia Slovenia tu..mcm2 dia crita, psl Jerman, Italy & lain2..

kisah seterusnya ketika aku trjumpa & sempat brgambar dgn sorg warga asing dkt Tasik Dayang Bunting, Langkawi..aku sempat brsembang dgn warga asing tu..dia ckp dia kerja dkt KL..badan dia punyalah tinggi..wktu aku brgambar dgn dia tu, kepala aku separas dgn bahu dia..haha..jauh beza org Malaysia dgn negara luar..apa yg mmbuatkan aku trharu ialah waktu nk brgambar dgn dia, dia peluk aku spertimana sorg sahabat baik..pastu dia ucapkan dkt aku slamat brcuti..

byk pngalaman aku brsembang dgn plancong asing..wlaupun b.i, namun cara 'sleng' bahasa diaorg brbeza mengikut negara..prbezaan yg sgt ketara..kdg2 aku pun x fhm..sama mcm Malaysia..loghat yg mcm2..utara, perak, negeri sembilan, sabah, sarawak, terengganu..

*dialog prbualan antara aku dgn plancong asing sperti yg diceritakan dlm entry kalini brlaku spenuhnya dlm b.i...tapi dlm entry ni sngaja aku crita dlm bm..huhu..

14 comments:

  1. wahhh , sekali je kena dengan pelancong asing , dia tny nak p camne hentian bas Kuala Terengganu . . HAHA . . ignored je . . bagi akak layan . :) masa tu budak sekolah agy. tak pandai nak speaking . . :)

    ReplyDelete
  2. bestnya.. stakat ni tak pernah lagi speaking ngn ramai plancong asing. ke tak pernah entah ? haha. antara dua tu la.. :')

    yerp, memang dowang banyak slang. kena yang british punya accent, boleh nganga mulut sebab tak berapa nak faham. bayangkan tengok cita harry potter tanpa subtitle. T.T lau american punya leh faham ag. british susah sket kot.

    ReplyDelete
  3. Wa..bgus la ad keberanian brckp dgn dorg..Ha'ah slang BI pun sma variety mcm pelat kita. Tu sbb part listening MUET tu org kata paling susah..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrrr...sebut MUET ni, meremang bulu roma aku..ngeri + takut ohhhh...

      Delete
  4. amalina: yup, klau tgk harry potter tanpa subtitle, memang mmbosankan..sama mcm Heroes, Merlin..wlaupun fhm jln crita, tapi x da guna jgk klau kita x fhm dialog diaorg..

    ReplyDelete
  5. tapi merlin leh tahan lagi kot. cuma harry potter jep. cam pekat sangat.. tak leh ada distraction lau nak tengok tanpa subtitle. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. am x pe sbb dh cekap b.i
      sy ni klau tgk Merlin tu, masih trhegeh-hegeh jgk nk fhm dialog crita tu..huhu

      Delete
    2. haha. cekap la sangat. kdg2 terpinga2 gak. lau tengok criminal minds pon tak leh tengok tanpa subtitle. terminology sains dya tu tinggi sangat. satgi tak faham apa2.. dah tu mula la sat2 nak klik pause. bukak kamus. haha

      Delete
    3. tu kira bgus la bleh pause & buka kamus..yg sy ni klau dh x fhm, lantak la..truskan ja mnonton..haha..

      Delete
  6. pelatih skrg dh tak diwajibkan ambil muet kan? tp tu kate org atas yg sekarang la..klau berganti nnt xtau plak cmne..ko nk ambil muet ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..surat pekeliling dh dikeluarkan..pljr IPG x wajib ambil muet..aku ada juga cita2 nk ambik muet..lagipun 1 hari nnti tringin nk smbung mster..muet tu x tahu lagi bila nk ambik..lagipun tempoh matang cuma 5 tahun ja kn..?

      Delete
  7. ha'ah. haritu aq dh ambil dh sbb ingt xd tempoh2 5 tahun tu. alih2 lps ambil bru dorg bgtau ada..xpe la klau ad pun lepas hbis beljar baru expired. Plan nk ambil master? wah..advance. Bgus la, InsyaAllah moga dipermudahkan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. klau ada rezki, insyaAllah nk smbung mster dlm bidang pndidikan khas..lagipun x ramai yg ambik mster dlm bidang tu..
      insyaAllah..sama2 doa smoga Allah prmudahkan..

      Delete