Monday, February 27, 2012

Untukmu Nur Amalina.....

Nur Amalina bt. Sharudin...paksu merinduimu...merindui riang gelak tawa kita brsama sejak kecil..kita sama2 mmbesar...entah mengapa hati ini sayu tatkala trkenangkan dirimu...kau pergi tinggalkan paksu di sini...tiada lagi gelak tawa brsamamu...yg tinggal hanya kenangan...yg tinggal hanya kesedihan...kesedihan yg kbiasaan brakhir dgn basahnya pipi paksu...masa trlalu singkat...kau di selatan, paksu di utara...prtemuan kita juga x lama wlaupun hmpir 20 tahun kita sama2 mmbesar...kali trakhir kita brtemu tahun lps...ketika itu paksu masih ingat...kau nk kluar prgi krja..kau janji nk belanja paksu...ibumu mnceritakan yg kau tringin sgt nk bwk paksu jln2 dkt johor sbb kau dh dpt lesen moto...& prtemuan trakhir itu juga kau brsalam dgn paksu...kau salam & cium tgn paksu...sayu & pilu hati ini bila trkenangnya dirimu...

Nur Amalina...smoga engkau tenang di alam sana...paksu tetap merinduimu...paksu doakan smoga suatu hari nnti kita brtemu di syurga yg hakiki...syurga yg abadi..




Tuesday, February 14, 2012

Peminat Karya Ustazah Fatimah Syarha...

Bismillah...Assalamualaikum..
Beberapa hari yg lps, aku trpandang 1 iklan yg shbt aku post dlm group fb mktb aku..ni iklannya:


Forum tajuk 'Selebriti Syurga'..wowww..mcm mnarik je...pastu aku tgk pula sape ahli2 panel..tiba2 trpandang perkataan ustazah fatimah syarha...wahhh..ni antara penulis yg aku minat jgk...antara penulis yg sering menerapkan unsur2 kerohanian dlm karya2 pnulisannya..aku btul2 kagum dgn beliau..kdg2, apa yg ditulisnya itu btul2 mnyentuh ati...smester lps, aku sempat baca slh 1 karya beliau...perenggan prtama dlm karya beliau yg aku baca tu betul2 trkena dkt 'batang hidung' aku...perghhhhhh...tersentap la jgk bila mmbacanya...aku truskan mmbaca...memang sgt mnarik...beliau byk mnggunakan istilah dlm bhasa arab...& byk lagi istilah yg terkadang mnyebabkan aku trkenang kmbali zaman prsekolahan dulu...situasi brada di skolah agama, trlibat dlm usrah & sbagainya..smuanya aku dh lalui & aku fhm apa yg ingin disampaikan oleh beliau..

bila dh baca iklan trsebut, trasa dlm hati utk nk join forum tu..kbetulan forum tu hari ahad..so x da la sibuk sngt mlm tu...aku contact shbt aku yg post iklan tu...tiba2 dia gtau yg bas dh pnuh...alamak, rugi pulak aku gtau lmbat dkt dia...tiba2 dia msj pulak..dia ckp dkt aku ada tmpat duduk kosong dlm bas...so aku pun punya la smangat nk gi...pastu aku contact kwn2 aku yg minat dlm bab2 pnulisan karya2 smua ni (geng2 sastra)..rupa2nya diaorg x jadi nk prgi...alamakkk...hbis tu sape yg nk temankan aku gi sana? aku klau nk gi jgk, kna ada geng..baru smangat sikit nk prgi...tiba2 dpt pulak msj yg mngatakan bhawa geng laki cuma brapa org ja yg prgi..rasanya 4 org ja kot...perghhhhhhh...hilang smangat aku nk prgi forum tu...mana tidaknya...dlm 1 bas tu, cuma 4 org ja laki...yg lain smua pompuan...memang la niat kita utk nk mnuntut ilmu...gi dgr forum tu...tapi bila dlm keadaan mcm ni, aku rasa serba x slesa...rasa segan...malu pun ada...(eh, sejak bila pulak aku boleh rasa segan + malu2 pulak ni???)...sbelum ni ok ja...x da mslh pun...entah, aku pun x tau knp...

shbt aku gtau yg bas brtolak dlm pukul 6 ptg...so disbabkan x jadi nk join forum tu, aku pun tpaksa ubah plan...speri biasa, ptg2 aku main tennis...so lps asar, aku pun msj kwn aku, ajak dia main tennis...rupa2nya dia join forum tu...hmmm x pe la...aku pun trus gi mktab kot2 ada junior yg turun main tennis...ya, memang ada...malangnya diaorg dh cukup 4 org...so aku x da partner nk main...aku pun parking moto dkt gelanggnag bola tampar sbb ada kwn aku ajak main bola tampar...tiba2 cuaca pulak x mngizinkan...hujan turun renyai2...pastu nmpak mcm hujan nk turun lebat je...tiba2 kwn aku contact, tnya aku nk gi ke x forum tu...aku pun trfikir jgk, klau dh ujan nk turun, memang dh x bleh main apa2...rasanya sempat lagi klau aku gi tukar baju & seluar, pastu join forum tu...last skali aku buat kputusan utk x join...pastu aku naik moto gi garaj bas, nk tgk org main ping pong...trserempak dgn geng2 yg nk gi forum tu....perghhhhhh...seriously aku rasa serba slh yg tramat sgt...rasa rugi sgt2 x join...ptg tu aku balik umah mcm tu ja...x main apa2 pun...mnyesal oh mnyesal....

pngajarannya...trkadang Allah dh beri ptunjuk jln yg betul utk kita lalui...malangnya kita trsilap pilih jln..pluang kdg2 hnya dtg skali ja...klau aku dh tahu ptg tu awan mendung & bagaikan hujan nk turun lebat, buatpe aku plan nk main tennis kn?....hmmmmmmm

Saturday, February 11, 2012

Semoga Cepat Sembuh...

Bismillah...keletihan..harini agak jauh la jgk aku bonceng moto sorg diri dkt highway utara slatan..dari tambun, ipoh ke kuala kangsar..utk ape? sbbnya cuma 1..mlawat pnsyarah aku yg baru kluar dari hspital..dia trkena serangan jantung..Alhamdulillah sbb x truk sgt..tapi ksian aku tgk dia..bdn dia dh smakin kurus..katanya turun hmpir 10KG..wlaupun dia x prnah mngajar klas aku, tapi dia sgt2 baik dgn aku..aku syg sgt dkt dia..dia slalu ambik brat tentang diri aku..stiap kali aku masuk Jabatan Pengajian Melayu, dia slalu tegur2 dgn aku, sembang2 dgn aku..biasa jgk dia blanja aku..

aku hmpir2 trsesat dkt kuala kangsar pagi tadi sbb sudah hmpir 2 tahun aku x gi umah pnsyarah aku tu..kali trakhir aku gi umah dia masa dia buat knduri doa slamat utk anak dia nk smbung blajar dkt Australia kot..anak dia bdk Tesl mktab dkt KL, x pasti sama ada IPBA, IPTeknik atau IPIK..aku knal2 mcm tu ja dgn anak dia..anak dia tu laki..yg anak perempuan dia pulak buat Medic dkt Mesir..6 tahun..perghhhhh..aku respek kluarga pnsyarah aku ni sbb kbanyakan kturunan ahli kluarga dia smua brjaya..ada yg jadi pnsyarah, ckgu, doktor..adik dia skrg dok buat phD dkt KL..doktor..blum kahwin pulak tu..haha..mana2 anak dara yg tringin nk kawin dgn dktor, suruh la pnsyarah aku tu ejas2 sikit dgn adik dia tu..haha..

kbelakangan ni aku asyik dpt brita beberapa org pnsyarah aku yg kurang sihat..aku doakan smoga kalian cepat sembuh..smoga Allah kurniakan nikmat ksihatan yg baik..ptg smlm tatkala aku tgh brseronok main tennis dgn lctrur aku, tiba2 ada 1 kjadian yg x diduga brlaku dpn mata aku..mktab aku ada 3 court tennis..aku main court tengah..slalunya aku main court sbelah kiri dgn kwn aku..tapi ptg tu court sbelah kiri aku tu bdk2 junior aku main..kbetulan lctrur aku nk ajar aku cara pukulan "back hand".. court sbelah kanan pulak geng2 pnsyarah Jabatan PJ & Timbalan Pengarah mktab aku main tennis..disbabkan lctrur yg ajar aku main tennis tu sdikit kletihan & sakit kaki, so dia stop mngajar aku lbih awal..so aku truskan main tennis dgn junior aku..pastu aku rehat jap sbb aku pun letih sgt2..sambil2 tu aku mnonton prlawanan antara pnsyarah2 jbtn PJ brsama timbalan pngarah..tiba2 timbalan pun stop kejap..dia gtau dia pnat & pnsyarah aku sruh timbalan rehat jap..pastu aku nmpak dia dok usap2 dada dia..mungkin dia sakit dkt bhagian dada..aku tgk timbalan btul2 ltih..kbetulan cuaca pns sgt..lctrur aku yg lain truskan main tennis..tiba2 nmpak muka timbalan pucat..mcm nk pitam..so smua lctrur aku pakat gi tlg dia..cuba angkat dia supaya pengaliran darah brjalan lncar & supaya dia x pitam..tiba2 dia btul2 lemah..aku pun mula la gelabah..so aku kluar dari court tennis tu & trus gi court tennis sbelah aku tu sbb nk cuba tlg stakat trmampu..aku tgk lctrur2 aku pakat papah dia ke kereta..agaknya nk bwk ke hospital kot..so aku pun x tahu apa prkembangan trbaru tentang timbalan sbb ptg tadi aku x turun gi main tennis sbb aku ada dkt kuala kangsar..hrp2 x da apa2 yg brlaku..

kpd pnsyarah2 aku yg ditimpa musibah & x sihat..aku doakan smoga diaorg brsabar dgn ujian yg Allah bagi & smoga cepat sembuh..

Wednesday, February 8, 2012

Kucing...Maafkan Saya....:(

Bismillah..ptg tadi dlm prjalanan pulang dari kuliah, aku trserempak dgn seekor anak kucing..betul2 di tengah2 jln raya..aku nmpak mcm anak kucing tu tengah meraung-raung..seolah-olah dilanggar sesuatu..serius aku ksian gilerrr tgk dia..pantang btul klau aku tgk kucing traniaya..trlintas dlm hati utk nk stop moto kejap utk nk tlg alihkan anak kucing tu ke tepi jln..tapi ptg tadi aku trserempak dgn dia tu wktu aku tengah2 dok bonceng moto..klau aku henti tiba2, takut knderaan blakang aku langgar aku pulak..kbetulan moto clasmate aku pun btul2 dok dkt blakang aku..pastu ditambah pula dgn kereta2 dkt blakang..byk la jgk sbb masing2 baru pulang dari kerja..so dgn rasa serba slh yg tramat sgt, aku truskan prjalanan..sbelum smpai ke rumah, aku asyik trpikir ape la nasib kucing tu..hrp2 ada org tlg dia..aku antara org yg trawal smpai di umah sewa..housemate yg lain entah ke mana..bila slh sorg housemate aku balik, aku gtau dia yg aku trnampak kucing tu..pastu dia pulak gtau aku yg dia pun trserempak dgn kucing tu, nmpak kucing tu mcm dh mati sbb kna langgar...trsentap hati aku tatkala housemate aku gtau mcm tu..mnambahkan lagi rasa serba slh dlm diri aku ni..aku ni btul2 suka kucing..lbih2 lagi anak kucing yg comel2, pantang tgk je, aku akan usap dia puas2..

kucing....maafkan saya..saya x dpt nk slamatkan kamu ptg tadi..saya btul2 mnyesal..

Monday, February 6, 2012

Kisah Aku Speaking dengan Pelancong Asing

Bismillah..pagi ni aku nk crita sikit tentang pngalaman aku berinteraksi dgn plancong asing..smestinya speak in English..sperti yg sdia maklum, aku ni tersangatlah lemah dlm bab nk speaking b.i ni..tapi bagi aku, ia bukan pnghalang utk aku nk berbual dgn plancong asing..aku buang sifat malu utk speaking..biarpun aku sndiri x yakin dgn bahasa yg aku gunakan tu btul atau x, aku tetap ingin mncuba..apa gunanya aku hanya mndiamkan diri shj? lbih baik aku mncuba..kbetulan, spanjang pngalaman aku brbual dgn plancong asing, diaorg sgt2 mmberi respon yg positif..apa yg aku dpt prhatikan ialah diaorg cuba memahami apa yg aku nk smpaikan atau apa yg aku cuba nk ckp dgn diaorg..masalah utama dlm diri aku ni ialah, aku kdg2 fhm apa bnda yg diaorg ckp, tapi malangnya aku x pndai utk nk speaking pabila diaorg tnya sesuatu hal dkt aku..trkumat kamit mulut aku cuba mnjawab dlm b.i..

antara kisah yg aku nk critakan ialah swaktu dkt KL Sentral..wktu tu ada sorg plancong tnya aku mcm mana cara nk ke KLIA Transit..aku fhm apa benda yg dia ckp..malangnya aku x tahu nk explain dlm b.i dkt dia..last skali, aku ckp 'you follow me'..haha..snang crita..kbetulan memang aku tahu cara nk ke KLIA Transit tu..so aku bwk plancong tu smpai la ke kaunter KLIA Transit..dia ucapkan trima kasih dkt aku smbil senyum..

kisah kdua ketika aku mandi manda di Pantai Cenang, Langkawi..aku trserempak dgn plancong dari negara mana entah..dia tnya aku asal dari negeri mana..aku gtau dkt dia Perlis..dia tnya aku Perlis tu dkt area mana? disebabkan aku x tahu nk ckp mcm mana, aku gtau dia Perlis ni negri yg trletak di sebelah Langkawi..haha..

kisah ktiga ketika aku naik Cable Car Langkawi..cable car tu boleh memuatkan 6 org..dlm cable car yg aku naik tu ada 3 org plancong dari Paris..aku cuba sdaya upaya sembang dgn dia dgn dibantu oleh kwn aku dkt sbelah..(tukang translate)..haha..mula2 tnya dia brasal dari mana..dia gtau Paris..pastu kitaorg tnya 1st time ke dia dtg lngkawi..dia ckp ya, 1st time dtg..pastu kitaorg cuba tnya lagi, slain lngkawi, tempat apa lgi yg diaorg lawat..dia ckp KL..pastu dgn dibantu kwn aku, kwn aku tnya dia, x mlawat ke tempat lain mcm Malacca, Penang & lain2..dia ckp cuma lngkawi & KL..kbetulan wktu dok sembang tu, aku nmpak Telaga Tujuh Langkawi..so aku & kwn aku cuba gtau dkt dia 'there is seven wells"..haha..smpai di puncak yg prtama, aku & kwn aku tnya plancong tu : "do you want to stay or continue?)..haha..dia ckp dia nk continue ke puncak yg trakhir cable car iaitu Gunung Mat Cincang (tempat Shah Rukh Khan brlakon)..sama mcm aku & kwn aku tu pun nk terus ke puncak tu..

kisah sterusnya ketika brada di stesen bas kuala perlis..wktu tu ada aku & 2 org kwn..kitaorg tnya plancong tu asal dari mana..dia ckp dia dtg dari Europe... Slovenia..pastu dia tnya kitaorg tahu x negara Slovenia tu dkt mana..aku cuma tahu nama negara ni, tapi x tahu negara Slovenia ni brdekatan dgn negara mana..pastu dia gtau Slovenia ni dkt dgn Italy..aku ckp, ohhh..saya tahu..cuma skadar tahu, padahal x prnah jejak kaki di sana pun..haha..cukup skadar tahu lakaran di atas peta..plancong dari Slovenia tu dok tunggu bas Shamisha utk nk ke KL..dia tnya aku & kwn aku bas utk ke KL tu dh smpai ke belum..beberapa minit kmudian dia dtg lagi, dia bagi no.plat bas tu dkt aku & memang bas tu belum smpai..aku & kwn aku gtau dia nama bas tu Shamisha sperti yg tercetak pd tiket yg dia bli..dia ckp: "oh...thanks..saya x perasan nama bas tu ada trcetak di atas tiket"..pastu aku pun rasa kesian jgk tgk dia sbb stiap kali bas masuk ke stesen bas tu, dia akan pergi check..kmudian aku & kwn aku gtau dkt dia yg bas Shamisha tu warna oren & kekuningan..dia sgt mesra berbual dgn aku & kwn aku..lebih2 lagi wktu dia nk crita psl negara dia Slovenia tu..mcm2 dia crita, psl Jerman, Italy & lain2..

kisah seterusnya ketika aku trjumpa & sempat brgambar dgn sorg warga asing dkt Tasik Dayang Bunting, Langkawi..aku sempat brsembang dgn warga asing tu..dia ckp dia kerja dkt KL..badan dia punyalah tinggi..wktu aku brgambar dgn dia tu, kepala aku separas dgn bahu dia..haha..jauh beza org Malaysia dgn negara luar..apa yg mmbuatkan aku trharu ialah waktu nk brgambar dgn dia, dia peluk aku spertimana sorg sahabat baik..pastu dia ucapkan dkt aku slamat brcuti..

byk pngalaman aku brsembang dgn plancong asing..wlaupun b.i, namun cara 'sleng' bahasa diaorg brbeza mengikut negara..prbezaan yg sgt ketara..kdg2 aku pun x fhm..sama mcm Malaysia..loghat yg mcm2..utara, perak, negeri sembilan, sabah, sarawak, terengganu..

*dialog prbualan antara aku dgn plancong asing sperti yg diceritakan dlm entry kalini brlaku spenuhnya dlm b.i...tapi dlm entry ni sngaja aku crita dlm bm..huhu..