Wednesday, October 3, 2012

Semester Yang Sangat Meletihkan

Bismillah..
Assalamualaikum..dh lama x post apa2 dkt sini..al maklumlah..tersangat busy sem ni..program itu, program ini..habis 1 program, dtg pulak program lain..x henti2..duit pun mngalir bgitu pantas..agak tertekan jgk sem ni..tapi normallah..nama pun student..so redha je la..sem ni aku byk kna buat Rancangan Pengajaran Harian (RPH) dan Bahan Bantu Belajar (BBB)..dua benda ni antara yg wajib dikuasai oleh guru di sekolah..mcm RPH, klau x buat, guru boleh didenda & dikenakan tindakan disiplin..hari2 kna buat RPH..lagi teruk klau sorang ckgu tu kna mngajar byk sbjek dkt skolah..itulah beban guru yg kdg2 org lain x tau..so utk BBB pulak, smestinya byk kna kluarkan duit poket sndiri..sem ni lah sem yg paling byk aku kna kluarkan duit utk BBB..boleh dikatakan semua sbjek yg aku bljr sem ni kna buat BBB. Sem ni lah jugak aku kna blajar jadi org yg lebih kreatif sbb nk siapkan BBB bukan 1 bnda yg mudah..klau x kreatif, BBB tu smestinya x mnarik, x cntik..sem ni yg paling best, dulu masa sem 1, aku prnah naik turun jumpa org atas utk mohon tukar kos..tiba2 ja kna ambik sbjek seni visual, agak trkejut la aku..tapi malangnya kls aku x boleh tukar sbjek tu..kitaorg plan nk tukar ambik sbjek kemahiran hidup (KH)..tapi apakan daya..redha ja la..nk jadikan crita, sem ni alhamdulillah sbjek major pndidikan khas aku ada bljr psl kemahiran hidup..so kitaorg sem ni berpeluang utk bljr bidang pertanian, pertukangan, memasak & menjahit.. utk mnjahit, aku ada try buat model baju kurung..haha..x menjadi pun..pertukangan pulak, group aku buat rak buku..projek sterusnya, kami tanam pokok bunga kaktus..pastu bina model akuarium ikan peliharaan..last skali memasak..group aku plan nk masak mee kari..haha..ksian lectrur aku sbb kna cari brg2 mentah.. utk sbjek pndidikan seni pulak, aku buat boneka tangan sotong kurita...sgt letih nk siapkan boneka sotong kurita ni..mana x nya..aku kna jahit sndiri..last skali mnjadi jugak.. Alhamdulillah..

Kesibukan sem ni ditambah pula dengan program perkhemahan pengakap, lawatan, program anak angkat & mcm2..next entry, aku nk crita sikit psl knangan spanjang program2 tu..byk bnda jugak yg aku nk crita..

Tuesday, July 17, 2012

Takdir....Maha Suci Allah

Bismillah
Assalamualaikum..
Dh lewat mlm ni...tapi smentara blum ngantok, nk crita 1 kisah bnar yg brlaku dkt aku & housemate baru2 ni..kisahnya brmula pd 1 mlm tu, aku ajak housemate aku gi sbuah kompleks shopping yg baru dibuka dkt ipoh ni...MyDin Mall Meru Raya, Ipoh...Perghhhh...besar jgk...pnat aku brjln..padahal x bli sgt pun sbb duit x da..just pi mlawat2 & bli brg kperluan sikit2..
Balik dari MyDin Mall tu, dlm prjalanan nk ke umah sewa kitaorg, tiba2 brlaku 1 tragedi...2 ekor anak kucing kna langgar dgn kreta btul2 dpn mata kitaorg...sgt tragis...mana tidaknya..dpn mata sndiri tgk kucing tu menggelupur ksakitan ats jln raya..kwn aku yg drive wktu tu trus brhentikan kreta dia tepi jln..kitaorg cuba utk nak alihkan kucing tu ke tepi jln..x rela tgk kucing tu digilis smpai hancur..aku sempat tarik slh sekor kucing tu..yg sekor lgi masih menggelupur & aku blum sempat nk tarik, tiba2 dtg pula kreta lain dkt blakang yg dtg scara tiba2 & mlanggar kucing yg sekor lagi tu...Allahuakhbar...x tahu aku nk ckp apa..bayangkan sekor kucing kna langgar 2 buah kreta..agak geram lah jgk dgn driver kreta kdua yg langgar tu..x kn la dia x nmpak kitaorg nk ambil kucing tu..x pe lh..mungkin dia btul2 x nmpk..kucing prtama yg aku sempat tarik tu Alhamdulillah masih brnyawa & hidup..mata dia masih celik..Alhamdulillah...tapi yg risaunya dkt kucing kdua tu...lps kreta kdua lnggar, aku trus gi tarik kucing tu ke tepi jln...masyaAllah...x tahu nk crita mcm mana...agak terkedu aku dkt situ mlihat ank kucing tu dh mcm nyawa2 ikan...memang klau korg tgk time tu, mcm dh x da harapan dia nk hidup..pastu housemate aku sepakat nk bawak balik umah sewa kitaorg dua ekor kucing tu...dgn kuasa Allah, kucing yg nyawa2 ikan tadi tu tiba2 dh nmpk mcm sedar sikit...nmpk bdn dia masih gerak2 & mata dia masih trbuka..Alhamdulillah...so kitaorg bwk dia masuk ke dlm kreta & bwk dia balik umah..memang dua2 ekor anak kucing tu nmpk lemah...ksian sgt tgk...paling jelas aku tgk kucing2 tu mcm trauma...aku & housemate x tau nk buat ape time tu..lagipun dh lewat mlm...x de klinik verterinar yg buka...so kitaorg buat kputusan nk bwk kucing tu gi klinik pd keesokan harinya lps hbis kuliah..bangun tido pagi esok, Alhamdulillah...dua2 ekor nmpk smakin sihat...tapi tgk cara diaorg brjalan seolah-olah cedera teruk dkt kaki blakang...aku syak kaki kucing tu patah / retak..so esok tu aku & housemate bwk gi klinik verterinar...ni lah pngalaman 1st time aku gi klinik bwk kucing...Alhamdulillah staff dkt klinik tu layan kitaorg dgn baik..doktor tu check..dia ckp yg slh sekor tu mungkin cedera dkt bhagian dalaman sbb nmpk kurus..so dia bagi suntikan ape tah dkt kucing tu...siap bagi pil ubat skali...perghhh...dh mcm manusia pulak yg sakit... Alhamdulillah...kitaorg brkesempatan menjaga kucing tu lbih kurang sminggu...aku rasa sronok sgt sbb housemate aku jnis yg prihatin & suka kucing...so lps sminggu kitaorg jaga...dua2 ekor kucing tu nmpk mcm btul2 sihat...cuma yg jadi masalahnya kitaorg x de tempat yg khas utk nk jaga kucing2 tu..trpaksa letak dkt tmpt parking moto kitaorg...bau busuk lh jgk sbb kucing2 tu kencing & berak dkt situ...nsib baik housemate aku sudi mmbasuhnya...so lps tu kami buat kputusan utk lepaskan balik kucing tu dkt tempat asal yg kitaorg jumpa dua2 ekor kucing tu...andaian aku mngatakan bahawa mungkin kucing2 tu sedang brmain berlari brkejaran dkt jln..tiba2 kna langgar...lagipun anak2 kucing memang suka main kejar mengejar..agak comel lh jgk kucing tu...tapi tpaksa lepaskan balik sbb kucing tu mungkin mmpunyai pemilik...so kitaorg lepaskan balik dkt tempat asal yg kitaorg jumpa kucing tu...dgn harapan agar tuan punya kucing tu dpt jumpa balik hak milik dia...
Moral of the story...kita klau niat baik nk tlg, insyaAllah....Allah akan prmudahkan...yakinlah... Allah Maha Kuasa..Maha Besar...jika difikir scara logik, kucing yg dh dua kali kna langgar dgn kreta mungkin dh mati time tu..tapi dgn izin Allah...kucing tu masih hidup..masih mampu brjalan, makan & brmain dgn kitaorg..Allahukahbar...........

Tuesday, July 3, 2012

Pertandingan Ukir Buah

Bismillah..
Assalamualaikum..
Arini nk crita sikit psl prtandingan ukir buah yg aku join baru2 ni..ni lah 1st time aku join prtandingan ukir buah..pngalaman yg sgt mnyeronokkan..aku minat la jgk dlm bidang mngukir buah ni..tapi sbenarnya aku x da pngalaman..klau korg nk tahu, minat aku tu dtg sejak skolah rendah..time tu ada prtandingan memasak unit beruniform..aku join mewakili pasukan pengakap..resepi aku time tu ialah ayam panggang dgn perencah istimewa..mak aku yg ajar buat resepi tu..haha..lps siap buat ayam panggang tu, aku & kwn2 plan nk hias utk nk dapatkan markah lebih..so aku gunakan cili besar & lobak merah utk nk hias..x sangka idea aku & kwn2 menjadi jgk time tu..sgt gembira sbb kami dpt johan time tu..mana x bangganya aku sbb dpt kalahkan kwn2 prempuan dari geng putri islam, tunas putri & kadet remaja..haha..lps2 tu jadi popular pulak resepi yg aku buat tu..dtg beberapa org kwn prempuan mintak resepi tu dkt aku..haha..padahal aku bukannya pakar pun..so dari situlah aku mula brminat utk mmbuat hiasan..tiba2 sabtu lps, ada prtandingan ukir buah..so aku pun try la ajak kwn aku join skali sbb 1 pasukan kna ada 3 org..mula2 tu bimbang la jgk sbb bnda2 mengukir ni slalunya prempuan yg buat..takut x de pserta lelaki yg join..tiba2 ada sorg senior aku ckp, ukir buah antara bidang yg paling ramai disertai oleh lelaki..senior aku tu prnah ambik kos ape tah dkt u dia dulu, ada bljr ukir buah..dia ckp, slalu prtandingan yg dia biasa tgk, ramai lelaki..lbih kurang 90%...perghhh...bila dia ckp mcm tu, aku mula brsemangat nk join..so beberapa hari sbelum prtandingan, aku brlatih la sikit2..alhamdulillah, puas ati la jgk sbb ada ukiran aku yg mnjadi..hari trakhir aku brlatih smpai brdarah jari aku..punyalah smangat nk join, aku sanggup pi cari kedai yg ada jual pisau khas utk ukir buah..alhamdulillah jumpa jgk & aku beli..x mhl pun..tapi ada jnis yg mhl..tapi yg mmbuatkan aku rasa x selesa ialah tentang syarat prtandingan tu..ada 2 buah yg kna ukir..buah yg prtama ialah buah wajib iaitu tembikai..buah kdua ialah buah yg dipilih secara undian iaitu antara nenas, betik & tembikai susu..bila dgr je nenas, aku rasa x sedap ati..sbb setahu aku nenas susah nk diukir..susah nk dibentuk..senior aku ada ajar sikit mcm mana nk ukir nenas..tapi memang susah..dia ajar aku buat bentuk ayam guna buah nenas tu..so aku pun gi lah kemukakan cadangan dkt jawatankuasa prtandingan tu supaya jgn guna nenas..tapi sbb diaorg dh plan mcm tu, so aku x boleh bantah..x pe lah..pastu syarat yg sterusnya yg mmbuatkan aku rasa gelisah jgk ialah psl hasil lebihan sisa ukiran x boleh dibuang..pelik kan bunyinya? memang ada baiknya syarat ni..tapi aku blum prnah jumpa prtandingan yg letak syarat mcm ni..so x pe la..redha je la..nak dijadikan crita, time aku mengundi pd hari prtandingan utk nk pilih buah kdua, tiba2 nasib x menyebelahi group aku..kami dpt buah nenas..serius aku rasa mcm nk nangis dh time tu..hilang smangat aku nk ukir..so aku pun redha je lh dgn takdir..tugas aku utk ukir buah tembikai..pastu kwn aku kna ukir nenas..dlm prtandingan ni group aku x menang..tapi x pe..aku x kisah pun..yg plg penting aku dh ada asas utk nk ukir buah..dh dpt pngalaman sikit2..insyaAllah aku akn truskan pd masa akn dtg..trima kasih kpd pihak pnganjur..smoga lps ni ada lagi prtandingan mcm ni..doakan smoga aku dpt truskan mlibatkan diri dlm bidang ni pd masa2 akn dtg..so gmbr2 dkt bwh ni antara gmbr2 masa aku join prtandingan tu:
ni hasil ukiran yg aku buat sendiri..x sempat nk buat elok2 sbb x cukup masa
hasil ukiran aku masa hari prtandingan

ukiran aku

hasil ukiran group aku

hasil ukiran group aku
 ni hasil latihan aku yg pertama

latihan ukir bentuk daun guna timun

latihan guna betik muda

latihan guna betik muda
 latihan guna betik muda
 latihan guna betik muda (bentuk 3D & frame)

lathan guna betik masak (ukiran bunga belum berkembang)

hari prtandingan (ukiran permulaan)

group lain (johan)

group lain (naib johan)

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain

group lain


Wednesday, June 20, 2012

Jiwa yg Tersentuh..

Bismillah
Assalamualaikum..
Mlm ni nk crita sikit tentang 1 video yg saya paling kerap ulang tengok..hati saya sangat tersentuh bila tgk video ni..tak tahu mcm mana nk ckp..terkadang tu hampir2 nk menitiskan air mata..inilah videonya:


Allahuakbar...indahnya Islam.. Allah sentiasa mmbuka pintu taubat utk kita.. Ya Allah..terkadang tu trkenang kmbali dosa2 ku yg lalu.. Ya Allah..ampunilah hambaMu ini.. hasbunallah wa ni'mal wakil.. astaghfirullah.. trima kasih Dr. Asri atas prkongsian ilmu yg sgt brmanfaat utk diri saya.. Barakallah.. Antara kata2, hadis & trjemahan ayat Al-Qur'an dlm video ini yg sentiasa diingati oleh diriku ialah:

"Islam tidak pernah meletakkan perantaraan antara manusia dgn Tuhan"
"Islam suruh kita tutup keaiban diri sendiri"
"jgn putus asa dgn rahmat Allah..jgn kecewa dgn rahmat Allah"
"Allah mengampun segala dosa"
"Allah mmbuka pintu keampunan pd waktu siang utk mengampuni dosa hambaNya pd waktu mlm & mmbuka pintu keampunan pd waktu mlm utk mengampuni dosa hambaNya pd waktu siang"

terkadang tu..setiap kali sbelum nk tidur, saya play dulu video ni.. Maha Suci Allah..indahnya Islam..

Makna disebalik Nama Blog ini..

Bismillah..
Assalamualaikum..
utk pengetahuan smua, blog saya ini pada asalnya ingin dinamakan sebagai ketenanganabadi.blogspot.com..tapi memandangkan x boleh & dh ada org lain guna nama tu, so saya trpaksa guna nama ni ja.. Ketengan Abadi..saya suka prkataan ni.. tapi disebabkan x boleh namakan blog ni dgn nama tu, so tpaksa guna Tenang Abadi..so itulah asal usul knp saya meletakkan nama blog ni sbagai tenangabadi.blogspot.com

Sunday, June 17, 2012

Jubah dari Tanah Arab..

Bismillah..
Alhamdulillah..cuti smester lps..sorang ustaz yg popular jgk dkt perlis & dlm youtube yg baru pulang dari menunaikan ibadat umrah telah menghadiahkan kpd aku 2 pasang jubah brwarna putih.. Maha Suci Allah..dh lama aku x pakai jubah putih..kali trakhir memakainya waktu form 5. Pastu jubah tu rosak sikit..so aku blikan yg baru iaitu warna hitam & biru..aku suka sgt jubah warna hitam.. tiba2 tahun ni dpt pula jubah warna putih.. 2 helai pulak tu.. Trima kasih ustaz...ana akan memakainya nanti..disebabkan sdikit labuh, ana akan potong sikit & jahit smula mngikut ktinggian bdn ana..prasaan yg sgt gembira..buat ptama kalinya dpt pakai jubah dari tanah arab.. kpd ustaz, smoga Allah mmberkati pmberian ini..syukran..

Monday, February 27, 2012

Untukmu Nur Amalina.....

Nur Amalina bt. Sharudin...paksu merinduimu...merindui riang gelak tawa kita brsama sejak kecil..kita sama2 mmbesar...entah mengapa hati ini sayu tatkala trkenangkan dirimu...kau pergi tinggalkan paksu di sini...tiada lagi gelak tawa brsamamu...yg tinggal hanya kenangan...yg tinggal hanya kesedihan...kesedihan yg kbiasaan brakhir dgn basahnya pipi paksu...masa trlalu singkat...kau di selatan, paksu di utara...prtemuan kita juga x lama wlaupun hmpir 20 tahun kita sama2 mmbesar...kali trakhir kita brtemu tahun lps...ketika itu paksu masih ingat...kau nk kluar prgi krja..kau janji nk belanja paksu...ibumu mnceritakan yg kau tringin sgt nk bwk paksu jln2 dkt johor sbb kau dh dpt lesen moto...& prtemuan trakhir itu juga kau brsalam dgn paksu...kau salam & cium tgn paksu...sayu & pilu hati ini bila trkenangnya dirimu...

Nur Amalina...smoga engkau tenang di alam sana...paksu tetap merinduimu...paksu doakan smoga suatu hari nnti kita brtemu di syurga yg hakiki...syurga yg abadi..




Tuesday, February 14, 2012

Peminat Karya Ustazah Fatimah Syarha...

Bismillah...Assalamualaikum..
Beberapa hari yg lps, aku trpandang 1 iklan yg shbt aku post dlm group fb mktb aku..ni iklannya:


Forum tajuk 'Selebriti Syurga'..wowww..mcm mnarik je...pastu aku tgk pula sape ahli2 panel..tiba2 trpandang perkataan ustazah fatimah syarha...wahhh..ni antara penulis yg aku minat jgk...antara penulis yg sering menerapkan unsur2 kerohanian dlm karya2 pnulisannya..aku btul2 kagum dgn beliau..kdg2, apa yg ditulisnya itu btul2 mnyentuh ati...smester lps, aku sempat baca slh 1 karya beliau...perenggan prtama dlm karya beliau yg aku baca tu betul2 trkena dkt 'batang hidung' aku...perghhhhhh...tersentap la jgk bila mmbacanya...aku truskan mmbaca...memang sgt mnarik...beliau byk mnggunakan istilah dlm bhasa arab...& byk lagi istilah yg terkadang mnyebabkan aku trkenang kmbali zaman prsekolahan dulu...situasi brada di skolah agama, trlibat dlm usrah & sbagainya..smuanya aku dh lalui & aku fhm apa yg ingin disampaikan oleh beliau..

bila dh baca iklan trsebut, trasa dlm hati utk nk join forum tu..kbetulan forum tu hari ahad..so x da la sibuk sngt mlm tu...aku contact shbt aku yg post iklan tu...tiba2 dia gtau yg bas dh pnuh...alamak, rugi pulak aku gtau lmbat dkt dia...tiba2 dia msj pulak..dia ckp dkt aku ada tmpat duduk kosong dlm bas...so aku pun punya la smangat nk gi...pastu aku contact kwn2 aku yg minat dlm bab2 pnulisan karya2 smua ni (geng2 sastra)..rupa2nya diaorg x jadi nk prgi...alamakkk...hbis tu sape yg nk temankan aku gi sana? aku klau nk gi jgk, kna ada geng..baru smangat sikit nk prgi...tiba2 dpt pulak msj yg mngatakan bhawa geng laki cuma brapa org ja yg prgi..rasanya 4 org ja kot...perghhhhhhh...hilang smangat aku nk prgi forum tu...mana tidaknya...dlm 1 bas tu, cuma 4 org ja laki...yg lain smua pompuan...memang la niat kita utk nk mnuntut ilmu...gi dgr forum tu...tapi bila dlm keadaan mcm ni, aku rasa serba x slesa...rasa segan...malu pun ada...(eh, sejak bila pulak aku boleh rasa segan + malu2 pulak ni???)...sbelum ni ok ja...x da mslh pun...entah, aku pun x tau knp...

shbt aku gtau yg bas brtolak dlm pukul 6 ptg...so disbabkan x jadi nk join forum tu, aku pun tpaksa ubah plan...speri biasa, ptg2 aku main tennis...so lps asar, aku pun msj kwn aku, ajak dia main tennis...rupa2nya dia join forum tu...hmmm x pe la...aku pun trus gi mktab kot2 ada junior yg turun main tennis...ya, memang ada...malangnya diaorg dh cukup 4 org...so aku x da partner nk main...aku pun parking moto dkt gelanggnag bola tampar sbb ada kwn aku ajak main bola tampar...tiba2 cuaca pulak x mngizinkan...hujan turun renyai2...pastu nmpak mcm hujan nk turun lebat je...tiba2 kwn aku contact, tnya aku nk gi ke x forum tu...aku pun trfikir jgk, klau dh ujan nk turun, memang dh x bleh main apa2...rasanya sempat lagi klau aku gi tukar baju & seluar, pastu join forum tu...last skali aku buat kputusan utk x join...pastu aku naik moto gi garaj bas, nk tgk org main ping pong...trserempak dgn geng2 yg nk gi forum tu....perghhhhhh...seriously aku rasa serba slh yg tramat sgt...rasa rugi sgt2 x join...ptg tu aku balik umah mcm tu ja...x main apa2 pun...mnyesal oh mnyesal....

pngajarannya...trkadang Allah dh beri ptunjuk jln yg betul utk kita lalui...malangnya kita trsilap pilih jln..pluang kdg2 hnya dtg skali ja...klau aku dh tahu ptg tu awan mendung & bagaikan hujan nk turun lebat, buatpe aku plan nk main tennis kn?....hmmmmmmm

Saturday, February 11, 2012

Semoga Cepat Sembuh...

Bismillah...keletihan..harini agak jauh la jgk aku bonceng moto sorg diri dkt highway utara slatan..dari tambun, ipoh ke kuala kangsar..utk ape? sbbnya cuma 1..mlawat pnsyarah aku yg baru kluar dari hspital..dia trkena serangan jantung..Alhamdulillah sbb x truk sgt..tapi ksian aku tgk dia..bdn dia dh smakin kurus..katanya turun hmpir 10KG..wlaupun dia x prnah mngajar klas aku, tapi dia sgt2 baik dgn aku..aku syg sgt dkt dia..dia slalu ambik brat tentang diri aku..stiap kali aku masuk Jabatan Pengajian Melayu, dia slalu tegur2 dgn aku, sembang2 dgn aku..biasa jgk dia blanja aku..

aku hmpir2 trsesat dkt kuala kangsar pagi tadi sbb sudah hmpir 2 tahun aku x gi umah pnsyarah aku tu..kali trakhir aku gi umah dia masa dia buat knduri doa slamat utk anak dia nk smbung blajar dkt Australia kot..anak dia bdk Tesl mktab dkt KL, x pasti sama ada IPBA, IPTeknik atau IPIK..aku knal2 mcm tu ja dgn anak dia..anak dia tu laki..yg anak perempuan dia pulak buat Medic dkt Mesir..6 tahun..perghhhhh..aku respek kluarga pnsyarah aku ni sbb kbanyakan kturunan ahli kluarga dia smua brjaya..ada yg jadi pnsyarah, ckgu, doktor..adik dia skrg dok buat phD dkt KL..doktor..blum kahwin pulak tu..haha..mana2 anak dara yg tringin nk kawin dgn dktor, suruh la pnsyarah aku tu ejas2 sikit dgn adik dia tu..haha..

kbelakangan ni aku asyik dpt brita beberapa org pnsyarah aku yg kurang sihat..aku doakan smoga kalian cepat sembuh..smoga Allah kurniakan nikmat ksihatan yg baik..ptg smlm tatkala aku tgh brseronok main tennis dgn lctrur aku, tiba2 ada 1 kjadian yg x diduga brlaku dpn mata aku..mktab aku ada 3 court tennis..aku main court tengah..slalunya aku main court sbelah kiri dgn kwn aku..tapi ptg tu court sbelah kiri aku tu bdk2 junior aku main..kbetulan lctrur aku nk ajar aku cara pukulan "back hand".. court sbelah kanan pulak geng2 pnsyarah Jabatan PJ & Timbalan Pengarah mktab aku main tennis..disbabkan lctrur yg ajar aku main tennis tu sdikit kletihan & sakit kaki, so dia stop mngajar aku lbih awal..so aku truskan main tennis dgn junior aku..pastu aku rehat jap sbb aku pun letih sgt2..sambil2 tu aku mnonton prlawanan antara pnsyarah2 jbtn PJ brsama timbalan pngarah..tiba2 timbalan pun stop kejap..dia gtau dia pnat & pnsyarah aku sruh timbalan rehat jap..pastu aku nmpak dia dok usap2 dada dia..mungkin dia sakit dkt bhagian dada..aku tgk timbalan btul2 ltih..kbetulan cuaca pns sgt..lctrur aku yg lain truskan main tennis..tiba2 nmpak muka timbalan pucat..mcm nk pitam..so smua lctrur aku pakat gi tlg dia..cuba angkat dia supaya pengaliran darah brjalan lncar & supaya dia x pitam..tiba2 dia btul2 lemah..aku pun mula la gelabah..so aku kluar dari court tennis tu & trus gi court tennis sbelah aku tu sbb nk cuba tlg stakat trmampu..aku tgk lctrur2 aku pakat papah dia ke kereta..agaknya nk bwk ke hospital kot..so aku pun x tahu apa prkembangan trbaru tentang timbalan sbb ptg tadi aku x turun gi main tennis sbb aku ada dkt kuala kangsar..hrp2 x da apa2 yg brlaku..

kpd pnsyarah2 aku yg ditimpa musibah & x sihat..aku doakan smoga diaorg brsabar dgn ujian yg Allah bagi & smoga cepat sembuh..

Wednesday, February 8, 2012

Kucing...Maafkan Saya....:(

Bismillah..ptg tadi dlm prjalanan pulang dari kuliah, aku trserempak dgn seekor anak kucing..betul2 di tengah2 jln raya..aku nmpak mcm anak kucing tu tengah meraung-raung..seolah-olah dilanggar sesuatu..serius aku ksian gilerrr tgk dia..pantang btul klau aku tgk kucing traniaya..trlintas dlm hati utk nk stop moto kejap utk nk tlg alihkan anak kucing tu ke tepi jln..tapi ptg tadi aku trserempak dgn dia tu wktu aku tengah2 dok bonceng moto..klau aku henti tiba2, takut knderaan blakang aku langgar aku pulak..kbetulan moto clasmate aku pun btul2 dok dkt blakang aku..pastu ditambah pula dgn kereta2 dkt blakang..byk la jgk sbb masing2 baru pulang dari kerja..so dgn rasa serba slh yg tramat sgt, aku truskan prjalanan..sbelum smpai ke rumah, aku asyik trpikir ape la nasib kucing tu..hrp2 ada org tlg dia..aku antara org yg trawal smpai di umah sewa..housemate yg lain entah ke mana..bila slh sorg housemate aku balik, aku gtau dia yg aku trnampak kucing tu..pastu dia pulak gtau aku yg dia pun trserempak dgn kucing tu, nmpak kucing tu mcm dh mati sbb kna langgar...trsentap hati aku tatkala housemate aku gtau mcm tu..mnambahkan lagi rasa serba slh dlm diri aku ni..aku ni btul2 suka kucing..lbih2 lagi anak kucing yg comel2, pantang tgk je, aku akan usap dia puas2..

kucing....maafkan saya..saya x dpt nk slamatkan kamu ptg tadi..saya btul2 mnyesal..

Monday, February 6, 2012

Kisah Aku Speaking dengan Pelancong Asing

Bismillah..pagi ni aku nk crita sikit tentang pngalaman aku berinteraksi dgn plancong asing..smestinya speak in English..sperti yg sdia maklum, aku ni tersangatlah lemah dlm bab nk speaking b.i ni..tapi bagi aku, ia bukan pnghalang utk aku nk berbual dgn plancong asing..aku buang sifat malu utk speaking..biarpun aku sndiri x yakin dgn bahasa yg aku gunakan tu btul atau x, aku tetap ingin mncuba..apa gunanya aku hanya mndiamkan diri shj? lbih baik aku mncuba..kbetulan, spanjang pngalaman aku brbual dgn plancong asing, diaorg sgt2 mmberi respon yg positif..apa yg aku dpt prhatikan ialah diaorg cuba memahami apa yg aku nk smpaikan atau apa yg aku cuba nk ckp dgn diaorg..masalah utama dlm diri aku ni ialah, aku kdg2 fhm apa bnda yg diaorg ckp, tapi malangnya aku x pndai utk nk speaking pabila diaorg tnya sesuatu hal dkt aku..trkumat kamit mulut aku cuba mnjawab dlm b.i..

antara kisah yg aku nk critakan ialah swaktu dkt KL Sentral..wktu tu ada sorg plancong tnya aku mcm mana cara nk ke KLIA Transit..aku fhm apa benda yg dia ckp..malangnya aku x tahu nk explain dlm b.i dkt dia..last skali, aku ckp 'you follow me'..haha..snang crita..kbetulan memang aku tahu cara nk ke KLIA Transit tu..so aku bwk plancong tu smpai la ke kaunter KLIA Transit..dia ucapkan trima kasih dkt aku smbil senyum..

kisah kdua ketika aku mandi manda di Pantai Cenang, Langkawi..aku trserempak dgn plancong dari negara mana entah..dia tnya aku asal dari negeri mana..aku gtau dkt dia Perlis..dia tnya aku Perlis tu dkt area mana? disebabkan aku x tahu nk ckp mcm mana, aku gtau dia Perlis ni negri yg trletak di sebelah Langkawi..haha..

kisah ktiga ketika aku naik Cable Car Langkawi..cable car tu boleh memuatkan 6 org..dlm cable car yg aku naik tu ada 3 org plancong dari Paris..aku cuba sdaya upaya sembang dgn dia dgn dibantu oleh kwn aku dkt sbelah..(tukang translate)..haha..mula2 tnya dia brasal dari mana..dia gtau Paris..pastu kitaorg tnya 1st time ke dia dtg lngkawi..dia ckp ya, 1st time dtg..pastu kitaorg cuba tnya lagi, slain lngkawi, tempat apa lgi yg diaorg lawat..dia ckp KL..pastu dgn dibantu kwn aku, kwn aku tnya dia, x mlawat ke tempat lain mcm Malacca, Penang & lain2..dia ckp cuma lngkawi & KL..kbetulan wktu dok sembang tu, aku nmpak Telaga Tujuh Langkawi..so aku & kwn aku cuba gtau dkt dia 'there is seven wells"..haha..smpai di puncak yg prtama, aku & kwn aku tnya plancong tu : "do you want to stay or continue?)..haha..dia ckp dia nk continue ke puncak yg trakhir cable car iaitu Gunung Mat Cincang (tempat Shah Rukh Khan brlakon)..sama mcm aku & kwn aku tu pun nk terus ke puncak tu..

kisah sterusnya ketika brada di stesen bas kuala perlis..wktu tu ada aku & 2 org kwn..kitaorg tnya plancong tu asal dari mana..dia ckp dia dtg dari Europe... Slovenia..pastu dia tnya kitaorg tahu x negara Slovenia tu dkt mana..aku cuma tahu nama negara ni, tapi x tahu negara Slovenia ni brdekatan dgn negara mana..pastu dia gtau Slovenia ni dkt dgn Italy..aku ckp, ohhh..saya tahu..cuma skadar tahu, padahal x prnah jejak kaki di sana pun..haha..cukup skadar tahu lakaran di atas peta..plancong dari Slovenia tu dok tunggu bas Shamisha utk nk ke KL..dia tnya aku & kwn aku bas utk ke KL tu dh smpai ke belum..beberapa minit kmudian dia dtg lagi, dia bagi no.plat bas tu dkt aku & memang bas tu belum smpai..aku & kwn aku gtau dia nama bas tu Shamisha sperti yg tercetak pd tiket yg dia bli..dia ckp: "oh...thanks..saya x perasan nama bas tu ada trcetak di atas tiket"..pastu aku pun rasa kesian jgk tgk dia sbb stiap kali bas masuk ke stesen bas tu, dia akan pergi check..kmudian aku & kwn aku gtau dkt dia yg bas Shamisha tu warna oren & kekuningan..dia sgt mesra berbual dgn aku & kwn aku..lebih2 lagi wktu dia nk crita psl negara dia Slovenia tu..mcm2 dia crita, psl Jerman, Italy & lain2..

kisah seterusnya ketika aku trjumpa & sempat brgambar dgn sorg warga asing dkt Tasik Dayang Bunting, Langkawi..aku sempat brsembang dgn warga asing tu..dia ckp dia kerja dkt KL..badan dia punyalah tinggi..wktu aku brgambar dgn dia tu, kepala aku separas dgn bahu dia..haha..jauh beza org Malaysia dgn negara luar..apa yg mmbuatkan aku trharu ialah waktu nk brgambar dgn dia, dia peluk aku spertimana sorg sahabat baik..pastu dia ucapkan dkt aku slamat brcuti..

byk pngalaman aku brsembang dgn plancong asing..wlaupun b.i, namun cara 'sleng' bahasa diaorg brbeza mengikut negara..prbezaan yg sgt ketara..kdg2 aku pun x fhm..sama mcm Malaysia..loghat yg mcm2..utara, perak, negeri sembilan, sabah, sarawak, terengganu..

*dialog prbualan antara aku dgn plancong asing sperti yg diceritakan dlm entry kalini brlaku spenuhnya dlm b.i...tapi dlm entry ni sngaja aku crita dlm bm..huhu..