Saturday, June 25, 2011

Pentingkan Diri Sendiri.....

Semalam aku kluar jln2 dgn kwn2 dkt bandar...saja nk tenangkan fikiran..aku gi lepak dgn kwn2 aku dkt taman rekreasi..x de la rmai sgt org sbab time tu dh lewat..& mungkin org x kluar umah sbb dok tengok Final Maharaja Lawak kot...haha..time aku lepak, ada abg2 polis..diaorg dok buat prsediaan utk mjlis ape tah..mcm best je abg polis tu crita, ada prtunjukan payung trjun & mcm2..pastu aku & kwn2 gi lepak dkt tempat lain pulak..time tu, kami terdengar bunyi brek mngejut, mcm ada org xcident..tapi bila kami tengok ke arah bunyi brek tu, x da apa2 pun yg brlaku..kbetulan time tu kami dh nk balik..so lps kluar je dkt jln raya, kami nmpak ada 1 moto tu mcm xcdent ja..pastu ada sorg uncle cina mcm dok angkat pompuan dkt tepi jln..bila aku dh dkt dgn tmpat kjadian, memang sah la ada org xcident..kami pun gi u-turn & trus gi dkt tmpat kjadian..tiba2 nmpak sorang pompuan trbaring..berdarah..x brmaya.. aku tnya uncle tu, apa yg trjadi? Uncle tu pun x tau apa yg trjadi dkt pompuan tu...sama ada kna langgar lari atau trbabas sorang diri...tapi yg aku geram time tu, x da sape pun yg brhentikan kreta utk tlg pompuan tu..Ya Allah..mcm ni ke sikap msyarakat kita zmn skrg? Pntingkan diri...cuba bayangkan klau 1 hari nanti kjadian mcm ni trjadi dkt diri kita pulak...bayangkan x de sape pun yg nk tlg kita...hmmm..aku x tahu la nk ckp ape.. brbalik kpd crita tdi,uncle tu cal ambulans..pastu aku & kwn2 cuba brcakap dgn pompuan tu..Alhamdulillah dia bagi respon..tapi tiba2 dia pengsan...aku mula la gelabah, x tau nk buat ape..sbelum aku smpai, dia dh cal pkwe dia..pastu pkwe dia dtg naik kreta..aku pun cuba la nk papah pompuan ni msuk dlm kreta...tapi apakan daya..dia btul2 lemah..kbetulan aku dgr bunyi siren ambulans..aku pun ckp dkt pkwe dia, jgn hntr pompuan tu guna kreta sbab klau hntr guna ambulans, insyaAllah cepat sikit doktor bgi rawatan..lps ambulans smpai, doktor pun usung dia msuk dlm ambulans tu..aku cuba kawal lalulintas sbab dkt situ selekoh,bhaya sikit & kbetulan ambulans tu brhenti dkt tengah2 jln..takut nnti org lain pulak yg hentam ambulans tu..jadi xcident lain pulak..so pngajaran dari crita ni, kita jgn la pntingkan diri sgt utk nk tlg org yg dlm ksusahan...takut nnti Allah akan bls balik dkt kita...bayangkan klau trjadi dkt kita & x de sape nk tlg...hmmm...

2 comments:

  1. kan ada kes kereta berhenti nak tolong jadi lain lak. contoh jadi benda lain tu ialah cam memberi peluang kepada orang lain merompak.

    mungkin itu salah satu sebab orang takut nk berhenti.

    tapi sy tertanya-tanya. sapekah ini?? boleh bgtaw?

    ReplyDelete
  2. ya, yg tu sy stuju..mungkin tu slh 1 sbab knp org x nk brhenti kreta..tapi yg psl tragedi aritu, agak kcewa jugk sbb yg brhenti cuma moto ja..ada dlm 5 buah moto..tapi x da 1 pun kreta yg brhenti..kreta just brhenti bila ambulans dh smpai sbab diaorg nk tengok apa yg brlaku, padahal bukan nk tlg pompuan tu pun..moto pompuan tu tindih bdn dia..sy pikir btul jugk apa yg kamu ckp, mungkin ada org anggap pompuan tu berlakon je kot..

    ReplyDelete