Saturday, June 25, 2011

Pentingkan Diri Sendiri.....

Semalam aku kluar jln2 dgn kwn2 dkt bandar...saja nk tenangkan fikiran..aku gi lepak dgn kwn2 aku dkt taman rekreasi..x de la rmai sgt org sbab time tu dh lewat..& mungkin org x kluar umah sbb dok tengok Final Maharaja Lawak kot...haha..time aku lepak, ada abg2 polis..diaorg dok buat prsediaan utk mjlis ape tah..mcm best je abg polis tu crita, ada prtunjukan payung trjun & mcm2..pastu aku & kwn2 gi lepak dkt tempat lain pulak..time tu, kami terdengar bunyi brek mngejut, mcm ada org xcident..tapi bila kami tengok ke arah bunyi brek tu, x da apa2 pun yg brlaku..kbetulan time tu kami dh nk balik..so lps kluar je dkt jln raya, kami nmpak ada 1 moto tu mcm xcdent ja..pastu ada sorg uncle cina mcm dok angkat pompuan dkt tepi jln..bila aku dh dkt dgn tmpat kjadian, memang sah la ada org xcident..kami pun gi u-turn & trus gi dkt tmpat kjadian..tiba2 nmpak sorang pompuan trbaring..berdarah..x brmaya.. aku tnya uncle tu, apa yg trjadi? Uncle tu pun x tau apa yg trjadi dkt pompuan tu...sama ada kna langgar lari atau trbabas sorang diri...tapi yg aku geram time tu, x da sape pun yg brhentikan kreta utk tlg pompuan tu..Ya Allah..mcm ni ke sikap msyarakat kita zmn skrg? Pntingkan diri...cuba bayangkan klau 1 hari nanti kjadian mcm ni trjadi dkt diri kita pulak...bayangkan x de sape pun yg nk tlg kita...hmmm..aku x tahu la nk ckp ape.. brbalik kpd crita tdi,uncle tu cal ambulans..pastu aku & kwn2 cuba brcakap dgn pompuan tu..Alhamdulillah dia bagi respon..tapi tiba2 dia pengsan...aku mula la gelabah, x tau nk buat ape..sbelum aku smpai, dia dh cal pkwe dia..pastu pkwe dia dtg naik kreta..aku pun cuba la nk papah pompuan ni msuk dlm kreta...tapi apakan daya..dia btul2 lemah..kbetulan aku dgr bunyi siren ambulans..aku pun ckp dkt pkwe dia, jgn hntr pompuan tu guna kreta sbab klau hntr guna ambulans, insyaAllah cepat sikit doktor bgi rawatan..lps ambulans smpai, doktor pun usung dia msuk dlm ambulans tu..aku cuba kawal lalulintas sbab dkt situ selekoh,bhaya sikit & kbetulan ambulans tu brhenti dkt tengah2 jln..takut nnti org lain pulak yg hentam ambulans tu..jadi xcident lain pulak..so pngajaran dari crita ni, kita jgn la pntingkan diri sgt utk nk tlg org yg dlm ksusahan...takut nnti Allah akan bls balik dkt kita...bayangkan klau trjadi dkt kita & x de sape nk tlg...hmmm...

Wednesday, June 22, 2011

Apabila Kita Hilang Kepercayaan...

Assalamualaikum. Arini aku nk crita psl tragedi yg brlaku dkt kampung aku baru2 ni.. Lbih kurang pkul 6 pagi, lps subuh mcm tu, ada sorang hamba Allah ketuk pintu umah aku. Waktu tu ada aku, ummi, abg & anak mnakan dlm umah..tapi x da sorg pun yg buka pintu.. Kedengaran suara minta tlg
"abg, tlg sy...sy jatuh sungai...sy nk minta tlg abg angkat moto sy dlm sungai....."
Terkejut aku dgr... Tapi, aku tetap x buka pintu..sbabnya ummi psan, jgn buka pintu sesuka hati sbab bimbang ada org berniat jahat..so aku pun buat bodo je..pastu aku dgr dia gi minta tlg dkt jiran2 aku pulak..tapi x de sorang pun yg buka pintu umah & tlg dia.. Hmmm..terlintas dlm fikiran aku, abg ni btul2 dlm kesusahan ke atau dia ada niat jahat? kbetulan time tu aku blum solat subuh, so aku gi solat dulu.. Time aku nk kluar gi ambik wudhuk dkt luar umah, abg yg minta tlg tadi tu ternampak kelibat aku..dia cepat2 dtg dkt aku & minta tlg skali lagi...aku dgn prasaan takut, cpat2 masuk ke dlm umah & kunci pintu... Tiba2 kdengaran dia mengeluh...:
"knp org kmpung ni smua sombong, nk minta tlg sikit pun susah..."
Aku trkejut dgr abg tu ckp mcm tu...ksian pulak dgr dia mengeluh mcm tu..dari situ aku syak yg dia btul2 dlm ksusahan...aku gi solat subuh dahulu..slesai solat, aku buka tingkap, aku cuba wusya2 dkt sungai...rupa2 nya memang abg tu btul2 minta tlg & dia bukan org jahat...mula timbul rasa serba salah dlm diri aku sbab x tlg dia..bayangkan pagi2 subuh mcm tu, memang x de sape yg nk tlg dia..jln kmpung aku wktu tu pun sunyi...aku cpat2 gi ambik lampu suluh & aku kluar umah, gi tengok apa sbenarnya yg brlaku.. Bila smpai dkt sungai, betapa trkejutnya aku tgk abg tu duduk terpaku, keletihan sbab dia cuba tarik moto dia yg jatuh dlm sungai tu sorang diri dia..tapi x brjaya..aku tengok moto dia msih dok dlm sungai..dia pulak kebasahan..aku pun x tau apa yg aku bleh tlg sbab bukan mudah nk tarik moto dari dlm sungai..tapi aku sdaya upaya cuba nk tlg dia stakat yg aku mampu..aku suruh dia turun sungai & tolak moto..aku pulak dok dkt tepi tebing sungai & cuba tarik moto dari depan..Ya Allah, betapa susahnya nak naikkan moto tu ke tebing...berat sangat2...Tapi akhirnya Alhamdulillah...brjaya..Allah akan tlg hambaNya yg dlm ksusahan..kita klau niat baik, insyaAllah Allah akan tlg kita.. So bila moto tu dh ada dkt darat, abg tu cuba hidupkan enjin...ksian aku tgk abg tu...enjin x hidup sbab air dah masuk dlm ekzos & enjin..kbetulan pulak time tu ada sorang kwn abg tu lalu dkt jln kmpung aku tu..Alhamdulillah sbab dia tlg tunda moto abg tu balik umah.. Ya Allah, x psl2 abg tu kna baiki moto tu nanti.. Lps aku balik umah, aku trbayang-bayang klau tragedi mcm tu trjadi dkt diri aku pulak 1 hari nanti..bayangkan subuh2 mcm tu, pastu x de sape nk tlg...Ya Allah...beratnya ujian mcm tu.. So moral daripada crita ni, kita jgn trlampau buruk sangka dkt seseorang.. Klau kita asyik buruk sangka dkt org, 1 hari nanti org lain pulak akan buruk sangka dkt kita.. Allah Maha Adil...